Παραλείψεις και σκοπιμότητες στην ανάθεση του έργου εντοπισμού και περισυλλογής πυρομαχικών στο λιμάνι του Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 317
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Παραλείψεις και σκοπιμότητες στην ανάθεση του έργου εντοπισμού και περισυλλογής πυρομαχικών στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Σοβαρές διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση για τον εντοπισμό και την περισυλλογή πυρομαχικών της κατοχικής περιόδου στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ»(10-10-2006,12-10-2006), το Νοέμβριο του 2003 είχε υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τον ακριβή εντοπισμό των μεταλλικών αντικειμένων στον πυθμένα του λιμένα, τον ακριβή υπολογισμό του βάθους και της ακριβής θέσης πρόσχωσης των πυρομαχικών κ.λπ. με ανάδοχο του έργου τον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έως τώρα στα σημεία που έχουν υποδειχθεί και ερευνηθεί κάθε άλλο παρά πυρομαχικά υπάρχουν, ενώ το κόστος για τον εντοπισμό και την ανάσυρση κάθε αντικειμένου είναι τεράστιο.
Όπως καταγγέλλεται, η μελέτη βάσει της οποίας εργάζεται ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο, είναι τελείως διαφορετική από αυτή που αρχικά εκπονήθηκε, αλλά και εκτός πραγματικότητας καθώς δεν ερευνήθηκαν οι περιοχές τις οποίες υποδείκνυε η μελέτη και σύμφωνα με μαρτυρίες βρίσκονται θαμμένα τα πυρομαχικά.
Επειδή το εγχείρημα αυτό είναι μεγάλης σημασίας καθώς η απομάκρυνση των πυρομαχικών από το λιμάνι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να δρομολογηθεί η συνολική εκβάθυνση του λιμανιού του Ηρακλείου.
Επειδή για το έργο αυτό υπάρχει ήδη διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και κινδυνεύει το έργο να τιναχτεί στον αέρα.
Επειδή είναι άγνωστες αλλά και αδιάφορο για τους πολίτες ποιες σκοπιμότητες μπορεί να υπηρετούν οι διοικούντες του λιμανιού, καθώς και ποιες εσωτερικές αντιθέσεις έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των διοικούντων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση σχετικά με την ανάθεση της εργολαβίας της απομάκρυνσης των πυρομαχικών και της μελέτης στην οποία στηρίχτηκε το εγχείρημα αυτό, καθώς διαπιστώνονται σημαντικές παραλείψεις και μεγάλη προχειρότητα της Διοίκησης στην αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης