Περικοπή των κονδυλίων για τα σχέδια βελτίωσης

Αριθμός πρωτ: 3687
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/1/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Περικοπή των κονδυλίων για τα σχέδια βελτίωσης.

Αντιμέτωποι τώρα και με το ενδεχόμενο να γίνουν περικοπές κονδυλίων σε εγκεκριμένα σχέδια βελτίωσης είναι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Έπειτα από την πολύμηνη καθυστέρηση προκειμένου να εγκριθούν οι μελέτες για την ένταξη τους στο πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την οποία και είχα επισημάνει με την 1055/09-11-06 Ερώτησή μου, οι κτηνοτρόφοι είναι πάλι όμηροι της κυβερνητικής πολιτικής, αφού σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν περικοπές στις εν λόγω χρηματοδοτήσεις.
Συγκεκριμένα, φέρεται να έχει αποφασιστεί η αφαίρεση ενιαίας ποσόστωσης από το σύνολο των υποβαλλόμενων μελετών προς έγκριση, γεγονός που έχει προκαλέσει και τη διαφωνία του κλάδου.
Ο εμπαιγμός που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι είναι καταφανής από την προχειρότητα που αλληλοαναιρούμενες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης τους κρατούν σε ομηρία πολλούς μήνες τώρα και το μέλλον τους προδιαγράφεται αβέβαιο.
Επειδή η έλλειψη συντονισμένης και βάσει σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της κτηνοτροφίας έχει αποδιοργανώσει τον πολύπαθο κτηνοτροφικό κλάδο που μοχθεί παρά τις αντιξοότητες να αντεπεξέλθει.
Επειδή η χρηματοδότηση με σκοπό των εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους κρίνεται από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους καίριας σημασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν ισχύουν οι πληροφορίες για περικοπή των κονδυλίων για τα Σχέδια Βελτίωσης Ζωικής Παραγωγής, σε αντίθεση με την απάντησή σας στην 1055/09-11-06 Ερώτησή μου που κάνατε λόγο και για ενδεχόμενη αύξηση των πιστώσεων, καθώς η συνολικά εκτιμώμενη δημόσια δαπάνη των 25 εκατομμυρίων Ευρώ που αναφέρατε, δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό ύψος των πιστώσεων που απαιτούνται για την κάλυψη των σχεδίων βελτίωσης με βάση τις μελέτες που έχουν κατατεθεί.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης