Πιέσεις για είσπραξη φόρων και παρανομίες των υπηρεσιών. Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Στρατάκη, προς τον Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών.

Αριθμός πρωτ: 289
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ : Πιέσεις για είσπραξη φόρων και παρανομίες των υπηρεσιών.

Πληθώρα καταγγελιών γίνεται το τελευταίο διάστημα για υπερβάλλοντα ζήλο των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη της είσπραξης φόρων, εξαιτίας των αφόρητων πιέσεων του Υπουργείου να εισπραχθούν χρήματα, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι από φόβο ακόμη και να παρανομούν.
Συγκεκριμένα, σε επιχειρήσεις που ήταν υπόχρεες στην τακτική επίδειξη των βιβλίων τους, σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, επιβλήθηκαν πρόστιμα, αν και οι επιχειρήσεις πήγαιναν στις ΔΟΥ τα βιβλία τους τον προβλεπόμενο χρόνο παρόλο που οι υπηρεσίες διαβεβαίωναν ότι δεν ήταν αναγκαίο.
Το κωμικοτραγικό είναι ότι όταν διαπιστωθεί ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν είχαν φορολογητέο αντικείμενο, γιατί είχαν πληρώσει τους φόρους τους κανονικά, τους επεβλήθη πρόστιμο για μη επίδειξη βιβλίων.
Η πρακτική αυτή όπως καταγγέλλεται αφορά πάνω από δέκα περιπτώσεις σε μία μόνο ΔΟΥ του Νομού Ηρακλείου και αποδεικνύει τις πιέσεις που ασκούνται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στα εντεταλμένα όργανα ελέγχου, τα οποία υποχρεώνονται ακόμη και να παρανομούν.
Επειδή για δικαιολογία μπορεί να γίνει επίκληση του ισχυρισμού ότι την ευθύνη λειτουργίας των υπαλλήλων έχουν οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, πρέπει να σημειωθεί προκαταβολικά ότι όλοι σχεδόν οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ έχουν τοποθετηθεί με κομματικά κριτήρια και όχι μόνο εκφράζουν την πολιτική ηγεσία αλλά προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις προσταγές του Υπουργείου, για τους μη ημετέρους, ακόμη και με παράνομο τρόπο παραβλέποντας τις προσωπικές συνέπειες για μη χρηστή διοίκηση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1. Εάν θα συνεχίσει να εφαρμόζει, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αυτές τις πρακτικές, οι οποίες επιβαρύνουν με υπέρογκα ποσά συνεπέστατους επιχειρηματίες αλλά κα εκθέτουν του υπαλλήλους οι οποίοι κινδυνεύουν με διώξεις αν οι αδικηθέντες προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
2. Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί παράνομα πρόστιμα, ώστε να μην υποχρεωθούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης