Πιέσεις στις τιμές των οινοστάφυλων από τις εισαγωγές


Αριθμός πρωτ: 13134
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/7/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Πιέσεις στις τιμές των οινοστάφυλων από τις εισαγωγές .

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και φέτος μεταξύ των αμπελουργών ενόψει της έναρξης της νέας παραγωγικής περιόδου στα οινοστάφυλα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (ΠΑΤΡΙΣ 21/7/06) οι αναμενόμενες παραγωγές σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Ισπανία, φαίνεται να είναι αυξημένες, τα δε αποθέματα κρασιών είναι υψηλά και ανέρχονται στους 296.500 τόνους έναντι των 282.156 τόνων πέρυσι.
Παρά την αναμενόμενη κοινοτική απόσταξη κρίσης των 50.000 τόνων, η οποία είναι ασύμφορη για τα οινοποιεία χωρίς Εθνική επιδότηση και μετά την πραγματοποίησή της, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα θα είναι της τάξης των 240.000 τόνων και το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει.
Επειδή ακόμη οι εισαγωγές κρασιών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα για την χώρα μας ενώ οι εξαγωγές αποτελούν μόλις το 11% της συνολικής εγχώριας παραγωγής και η εγχώρια κατανάλωση όλο και φθίνει (21,8 λίτρα ανά άτομο έναντι των 31,4 λίτρων το 2004).
Επειδή με βάση τα παραπάνω, διαφαίνεται να μην υπάρχουν αισιόδοξα σενάρια μείωσης των ασφυκτικών αποθεμάτων κρασιών όλων των τύπων .
Επειδή οι παραγωγοί δικαιολογημένα ανησυχούν αν και κατά πόσο οι τιμές πού θα απολαύσουν θα είναι εξευτελιστικές, όπως και πέρυσι σε αντίθεση με το παρελθόν,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και ποιες, προκειμένου να μειωθούν τα αποθέματα κρασιών στην χώρα μας ούτως ώστε να μην πιεστούν οι τιμές των οινοστάφυλων της επερχόμενης οινικής περιόδου και
2) Ποια μέτρα πρόκειται να πάρουν για να απολαύσουν οι σταφυλοπαραγωγοί ικανοποιητικές τιμές, προκειμένου να μην υποστούν νέες μεγάλες ζημίες και να καλύψουν έστω μέρος των όσων έχουν υποστεί.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης