Προσβολή καλλιεργειών τομάτας στη Μεσσαρά, από ιό του καρουλιάσματος των φύλλων. Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Στρατάκη, προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Αριθμός πρωτ: 546
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/10/2005

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Προσβολή καλλιεργειών τομάτας στη Μεσσαρά, από ιό του καρουλιάσματος των φύλλων.

Ο κίνδυνος να μην αποζημιωθούν οι τοματοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης είναι πλέον ορατός αφού σύμφωνα με έγγραφο της Διοίκησης του ΕΛΓΑ που επικαλείται Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα δοθούν αποζημιώσεις, παρά τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειας της τομάτας από τον ιό του καρουλιάσματος των φύλλων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιτόπιας επισκόπησης (3/10/06) και λήψης δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Ιεράπετρας του ΕΘΙΑΓΕ πιστοποιείται το πρόβλημα φυτοπροστασίας που εμφανίστηκε σε θερμοκήπια τομάτας στην ευρύτερη περιοχή Τυμπακίου και οφείλεται κυρίως στον ιό του κίτρινου καρουλιάσματος των φύλλων της τομάτας και δευτερευόντως στον ιό του μολυσματικού ίκτερου της τομάτας.
Επειδή όπως αναφέρεται στην έρευνα και οι δύο φυτικοί ιοί μεταδίδονται αποτελεσματικά στη φύση από έντομα της οικογένειας των Aleurodidae (αλευρώδεις) και επιπλέον, τόσο οι δύο φυτικοί ιοί όσο και οι φορείς ενδημούν στην Κρήτη και συχνά δημιουργούν επιδημικά φαινόμενα συνήθως σε περιορισμένες τοπικά περιοχές καλλιέργειας τομάτας. Επειδή η εμφάνιση της επιδημίας σχετίζεται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες, που ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών του φορέα αλευρώδη.
Επειδή οι καταστροφές είναι μεγάλες και οι τοματοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου βρίσκονται σε απόγνωση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί στην αποζημίωση των τοματοπαραγωγών του Νομού Ηρακλείου για τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους από τον ιό του καρουλιάσματος των φύλλων της τομάτας, γεγονός που πιστοποιεί τόσο ο επιτόπιος όσο και ο εργαστηριακός έλεγχος του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ιεράπετρας του ΕΘΙΑΓΕ.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)