Ρύθμιση συνόλου εισφορών των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κλάδου

Αριθμός πρωτ: 3191
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/1/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση συνόλου εισφορών των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κλάδου.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας, δεν ρυθμίστηκε τελικώς με τον Ν. 3518/2006 («μίνι ασφαλιστικό»), όπως και πλειάδα άλλωστε εκκρεμών θεμάτων, το σοβαρό ζήτημα των αυξημένων οφειλών του κλάδου των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η κατάθεση σχετικής τροπολογίας αγνοήθηκε από την Κυβέρνηση, που δεν αντιλαμβάνεται την κρίση και την εικόνα διάλυσης του κλάδου.
Η οικονομική κρίση της πτηνοτροφίας λόγω της απειλής επιδημίας της γρίπης των πτηνών, αντιμετωπίστηκε πολύ πρόχειρα από την Κυβέρνηση, που προχώρησε μόνο σε ρύθμιση των εργοδοτικών εισφορών με τον Ν. 3460/2006. Οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να καταβάλουν άμεσα το υπόλοιπο της οφειλής τους, δηλαδή τις εισφορές των εργαζομένων, χωρίς ευνοϊκή ρύθμιση, και με υπέρογκη επιβάρυνση λόγω των τόκων. Την ίδια στιγμή, δεν έχουν εισπράξει αποζημιώσεις και η διάθεση των αποθεμάτων τους παραμένει σε εκκρεμότητα, γεγονός που οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.
Επειδή η κρίση της ελληνικής πτηνοτροφίας έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η Κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστες προσπάθειες για την αντιμετώπισή της,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί σε ρύθμιση των οφειλών των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επεκτείνοντας την ευνοϊκή ρύθμιση για τις εργοδοτικές εισφορές στο σύνολο των εισφορών που οφειλών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση του κλάδου .

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)