Σοβαρά προβλήματα αναμένονται στις εφημερίες των γιατρών στα νοσοκομεία για το 2007, επισημαίνει με Ερώτησή του προς τον Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Στρατάκης.

Αριθμός πρωτ: 14390
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα αναμένονται στις εφημερίες των γιατρών στα νοσοκομεία για το 2007.

Μεγάλη αναστάτωση και σοβαρά προβλήματα πρόκειται να προκαλέσει στις εφημερίες των νοσοκομείων η εφαρμογή, με την έναρξη του νέου έτους, του προεδρικού διατάγματος 76/2005, το οποίο ενσωματώνει κοινοτική οδηγία που ορίζει ως ανώτατο χρόνο εβδομαδιαίας απασχόλησης των ειδικευόμενων γιατρών τις 58 ώρες.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στις εφημερίες των νοσοκομείων και αναμένεται να γίνει εντονότερο όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται και το 48ωρο ως μέγιστος χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των ειδικών γιατρών και δεν αποκλείεται να γίνονται εφημερίες χωρίς την κάλυψη όλων των κλινικών.
Επειδή οι σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία της χώρας σε ιατρικό προσωπικό, όπως και στα μεγάλα νοσοκομεία του Νομού Ηρακλείου, τις οποίες επανειλημμένα έχω επισημάνει με Ερωτήσεις μου, δημιουργούν υπερεργασία των γιατρών από τη μια, αφού το ωράριο ενός γιατρού του ΕΣΥ είναι περίπου 70-80 ώρες την εβδομάδα που σημαίνει κατά μέσον όρο δύο εφημερίες σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και από την άλλη μεγάλα κενά στην κάλυψη των εφημεριών σε πολλές κλινικές.
Επειδή κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα οι εφημερίες των νοσοκομείων κατά το νέο έτος,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και με ποια μέτρα θα αντιμετωπίσει το σοβαρό ζήτημα των εφημεριών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί, όπως επισημάνει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 76/2005 στο οποίο ενσωματώνεται κοινοτική οδηγία που ορίζει ως ανώτατο χρόνο εβδομαδιαίας απασχόλησης των ειδικευόμενων γιατρών τις 58 ώρες.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης