Σοβαρές ελλείψεις υποδομών και προσωπικού στις εκπαιδευτικές ανάγκες των ΑμΕΑ

Αριθμός πρωτ: 1955
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/12/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :
1) ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Σοβαρές ελλείψεις υποδομών και προσωπικού στις εκπαιδευτικές ανάγκες των ΑμΕΑ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, η Εθνική Συνομοσπονδία των ΑμΕΑ επισήμανε για άλλη μια φορά, την πραγματικά μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά των ατόμων με αναπηρία προκειμένου να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς αποκλεισμούς και εξέφρασε την αγωνία όλων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία.
Γεγονός αποτελεί η έλλειψη υποδομών αλλά και εξειδικευμένου προσωπικού ακόμα και στα ειδικά σχολεία που υπάρχουν για ΑμΕΑ, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει τη φοίτησή του.
Επειδή αυτό οφείλεται κυρίως στις ακατάλληλες αίθουσες και τα κτήρια που υπάρχουν αλλά και στην έλλειψη εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και γι΄ αυτό οφείλει η Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να μην υπάρχουν κανενός είδους κοινωνικοί αποκλεισμοί.
Επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία είναι πολλά και μια ευνομούμενη Πολιτεία πρέπει να αναπροσαρμόζει και να βελτιώνει τις υπηρεσίες της ισότιμα προς όλους τους πολίτες.
Επειδή στην Ερώτησή μου 1700/27-11-06 έχω επισημάνει την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία και τη δημιουργία κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας ημερήσιας φροντίδας για ΑμΕΑ στο Ηράκλειο,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Εάν προτίθενται να προβούν στην αναβάθμιση του θεσμού βελτιώνοντας ή δημιουργώντας νέες υποδομές και καλύπτοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία με εξειδικευμένο προσωπικό, και με ποιο προγραμματισμό θα το πράξουν, προκειμένου όλοι οι έλληνες πολίτες να έχουν ίσα δικαιώματα και να μην υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός.
2) Εάν προτίθενται να προβούν στη δημιουργία κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας ημερήσιας φροντίδας για ΑμΕΑ στο Ηράκλειο με αναβαθμισμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης των ατόμων.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)