Στήριξη εισοδήματος των σταφυλοπαραγωγών του Νομού Ηρακλείου. Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Στρατάκη προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Αριθμός πρωτ: 14508
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Στήριξη εισοδήματος των σταφυλοπαραγωγών του Νομού Ηρακλείου.

Οι σταφυλοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη οικονομική κατάσταση αφού το εισόδημά τους συνεχώς συρρικνώνεται. Με δεδομένη τη μεγάλη διαφορά μεταξύ του υψηλού κόστους παραγωγής και της χαμηλής τιμής πώλησης του προϊόντος, αλλά και του γεγονότος ότι οι τιμές των σταφυλιών κατά την φετινή περίοδο ήταν υποτριπλάσια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επίσης και των ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, όπως η πρόσφατη νεροποντή.
Επειδή η πραγματικότητα την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι σταφυλοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολη, αφού από τη μια το υψηλό κόστος ζωής και από την άλλη η δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους δεν τους επιτρέπει να αντεπεξέλθουν οικονομικά και οδηγούνται σταδιακά σε μαρασμό.
Επειδή η πολιτεία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει επαρκείς αποζημιώσεις στους αγρότες για τις ζημιές που έχουν υποστεί στα αμπέλια και στις άλλες καλλιέργειες, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Επειδή ο κίνδυνος εγκατάλειψης της αμπελοκαλλιέργειας κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι ορατός.
Επειδή προεκλογικά η Ν.Δ. υποσχόταν αυξημένες τιμές και στήριξη του εισοδήματος, ενώ στην πράξη στη συνέχεια συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός
Εάν προτίθεται να καταβάλει έγκαιρα τις πλήρεις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι αμπελουργοί, ώστε να καλύψει μέρος του χαμένου εισοδήματος των σταφυλοπαραγωγών του Νομού Ηρακλείου, για να μην οδηγηθούν σε περαιτέρω οικονομικό μαρασμό.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης