Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα «Νέα ρύθμιση των πανωτοκίων»

28 Ιουνίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα «Νέα ρύθμιση των πανωτοκίων».

Στην Ερώτησή του, ο κ. Στρατάκης ασκούσε κριτική στην Κυβέρνηση για την ανικανότητά της να δώσει λύση στο πρόβλημα των υπέρογκων χρεών με τα οποία επιβαρύνονται οι δανειολήπτες, παρά την πολυδιαφημισμένη ρύθμιση για τα πανωτόκια, και ρωτούσε εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να καλύψει το σύνολο των περιπτώσεων άδικης επιβολής τόκων, εις βάρος των δανειοληπτών και της εθνικής οικονομίας.

Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζας υπεραμύνθηκε της ρύθμισης που είχε θεσπίσει στο παρελθόν η Κυβέρνηση, χωρίς όμως να παραδεχτεί την αποτυχία της στην πράξη. Παράλληλα, τόνισε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές, και δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση, όπως αυτή που φημολογείται ότι εξετάζει η Αγροτική Τράπεζα.

Στην απάντηση του, ο κ. Στρατάκης επεσήμανε ότι η ρύθμιση της Ν.Δ. έγινε μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, αφού για τις 130.000 περιπτώσεις πανωτοκίων έγιναν μόνο 55.000 αιτήσεις και δικαιώθηκαν από αυτές μόνο οι 25.000.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από το γεγονός ότι η ίδια η αρχική ρύθμιση προέβλεψε την τελευταία στιγμή ρύθμιση μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προσθέτοντας τη λέξη «ληξιπρόθεσμες» με στυλό, με αποτέλεσμα να μην εντάσσεται στη ρύθμιση πολύ μεγάλος αριθμός δανειοληπτών, παρά το ότι έχει πληρώσει πολλαπλάσια ποσά από αυτό που αρχικά δανείστηκε. Ακόμη, η εξαίρεση των αλληλόχρεων λογαριασμών δημιουργεί αδικίες από Συνεταιρισμό σε Συνεταιρισμό, μη καλύπτοντας μεγάλο αριθμό δανειοληπτών.

Το ίδιο συμβαίνει και με όσους είχαν πάρει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, των οποίων τα χρέη δεν ρυθμίζονται, αν και βγήκε και πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου της Βέροιας (97/2006), που δικαιώνει τους δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας.

Ο κ. Στρατάκης κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκ νέου ρύθμιση, για να καλύψει το σύνολο των περιπτώσεων που ήδη έχουν πληρώσει πολλαπλάσια ποσά από αυτά που πήραν, σε βάρος της οικονομίας τους και της ανάπτυξης του τόπου.