Ταλαιπωρία απόδημων Ελλήνων της Γερμανίας και άλλων χωρών για την έκδοση των διαβατηρίων νέου τύπου


Αριθμός πρωτ: 11754
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/6/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ

ΘΕΜΑ: Ταλαιπωρία απόδημων Ελλήνων της Γερμανίας και άλλων χωρών για την έκδοση των διαβατηρίων νέου τύπου.

Πέρα από την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στους Έλληνες του εσωτερικού η κακή υλοποίηση, από την αρχή της χρονιάς, του νόμου 3199/2003, σχετικά με την έκδοση των διαβατηρίων νέου τύπου, η κατάσταση στις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού φαίνεται δυστυχώς ότι είναι ακόμη χειρότερη. Αιχμή των διαμαρτυριών είναι η κακή λειτουργία των Προξενείων σε αυτόν τον τομέα, τη στιγμή μάλιστα που η διαφημισμένη λειτουργία τους και ως Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών είναι ακόμη πιο προβληματική.
Ιδιαίτερα στην πολυπληθή ελληνική κοινότητα της Γερμανίας, οι ομογενείς καταγγέλλουν την έλλειψη οργάνωσης, που έχει ως αποτέλεσμα να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να εκδώσουν τα νέα διαβατήρια. Έτσι, κάνουν λόγο για απουσία ενημέρωσης από τους αρμοδίους και την ΕΡΤ.
Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι οι υπάλληλοι των λιγοστών έτσι κι αλλιώς προξενείων δεν επαρκούν για την διεκπεραίωση της έκδοσης των διαβατηρίων εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων ομογενών μέσα σε λιγότερες από 250 εργάσιμες ημέρες.
Αυτονόητο είναι βεβαίως ότι το πρόβλημα διογκώνεται από την εκ των πραγμάτων υποχρέωση να επισκέπτονται το λιγότερο δύο φορές το Προξενείο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Επειδή οι διαμαρτυρίες των αποδήμων είναι έντονες και προς κάθε κατεύθυνση. Επειδή η κατάσταση αυτή δεν τιμά καθόλου το ελληνικό κράτος και τις υποχρεώσεις του απέναντι στον απόδημο ελληνισμό,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Εάν προτίθενται να διευκολύνουν την διαδικασία έκδοσης των διαβατηρίων νέου τύπου για τους Έλληνες ομογενείς στη Γερμανία και άλλες χώρες, ιδίως τοποθετώντας και αποσπώντας υπαλλήλους στα κατά τόπους Προξενεία και πραγματοποιώντας συστηματική ενημέρωση
2. Εάν προτίθενται να δώσουν παράταση στην ισχύ των παλαιών διαβατηρίων και πέρα από τις 31-12-2006, εξαιτίας της βραδύτητας της διαδικασίας έκδοσης στα Προξενεία του εξωτερικού.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)