Άμεση βελτίωση Οδικού Περιβάλλοντος εθνικής οδού Ηρακλείου-Μεσαράς μέχρι το ύψος της Αγίας Βαρβάρας

Αριθμός πρωτ: 13434
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Άμεση βελτίωση Οδικού Περιβάλλοντος εθνικής οδού Ηρακλείου-Μεσαράς μέχρι το ύψος της Αγίας Βαρβάρας.

Παγίδα θανάτου έχει δυστυχώς αποτελέσει για πολλούς οδηγούς μέχρι σήμερα η εθνική οδός Ηρακλείου – Μεσαράς, και συγκεκριμένα το τμήμα μέχρι την Αγία Βαρβάρα, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί στο συγκεκριμένο δρόμο πολλές ανθρώπινες ζωές.
Με αφορμή το τελευταίο ατύχημα με θύματα δύο κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος, καθώς και άλλοι Σύλλογοι της περιοχής, θα κλείσουν συμβολικά ένα τμήμα της εθνικής οδού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακοτεχνία του δρόμου, που έχει ως αποτέλεσμα τα συχνά τροχαία δυστυχήματα και το χαμό αθώων πολιτών, αναδεικνύοντας την επιτακτική πλέον ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων.
Όπως επισημαίνει ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας, από τον συγκεκριμένο, ουσιαστικά επαρχιακό δρόμο, που θεωρείται Εθνική Οδός, απουσιάζουν εμφανώς τα μέτρα ασφαλείας, όπως η διαχωριστική νησίδα, η οποία θα διαχωρίζει τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας.
Επειδή και με παλαιότερες Ερωτήσεις μου έχω αναφερθεί στην ανάγκη βελτίωσης του Οδικού Περιβάλλοντος της εθνικής οδού Ηρακλείου-Μεσαράς, ωστόσο τίποτα δεν γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επειδή η ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα μπορεί να είναι σημαντική στην πρόκληση των τροχαίων ατυχημάτων, όμως η πολιτεία πρέπει από την πλευρά της να λαμβάνει το σύνολο των μέτρων που στοχεύουν στην πρόληψή τους.
Επειδή επανειλημμένα έχω υπογραμμίσει την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη βελτίωση του οδικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδεικνύεται και από την αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων στην Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Επειδή παρά τις δεσμεύσεις στη Βουλή, διά στόματος του αρμόδιου Υφυπουργού, ότι θα διατεθούν αυξημένα κονδύλια για την οδική ασφάλεια, τίποτα δεν έχει γίνει,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή και να διαθέσει τα ανάλογα κονδύλια, προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα στο συγκεκριμένο επικίνδυνο οδικό τμήμα της εθνικής οδού Ηρακλείου – Μεσαράς όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις, όπως ζητά ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος καθώς και άλλοι Σύλλογοι της Αγίας Βαρβάρας, με στόχο την πρόληψη των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης