Άρνηση πολιτικού ασύλου σε Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα

Αριθμός πρωτ: 11221
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Άρνηση πολιτικού ασύλου σε Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα.

Την ανεξήγητη στάση της πολιτείας να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Κούρδο πρόσφυγα Αχμέτ Χααμιν, μετά από έξι χρόνια παραμονής του στην Ελλάδα, επισημαίνει δημοσίευμα του τοπικού Τύπου.
Ο Κούρδος πρόσφυγας ουσιαστικά εκδιώχθηκε από τη χώρα του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, κυνηγημένος από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ο πατέρας φυλακίστηκε για οκτώ χρόνια, ωστόσο το ελληνικό κράτος θεωρεί τους λόγους αυτούς, τους οποίους, μεταξύ άλλων, προέβαλε για τη χορήγηση ασύλου, ως αβάσιμους, αφού «δεν προκύπτει από κάποιο αποδεικτικό στοιχείο το αληθές αυτών, ούτε ότι υπέστη ή θα υποστεί ατομική δίωξη από τις Αρχές της χώρας του για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης ή πολιτικών πεποιθήσεων».
Επειδή στον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα συμπαρίστανται τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και η Διεύθυνση του Ελληνικού Σχολείου στο οποίο φοιτά.
Επειδή οδηγία της ΄Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ προβλέπει πως οι υπήκοοι του Ιράκ, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα τους, έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.
Επειδή σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Προσφύγων της Δανίας, μόνο το 0,5% από όσους ζητούν άσυλο στη χώρα μας τελικά το παίρνουν, κάτι που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση των ευρωπαϊκών χωρών, όπως υπογράμμισα και στην 10772/17-4-08 Ερώτησή μου, με συνέπεια τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή Προσφύγων του ΟΗΕ, όσο και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις, να περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό να ζητούν να ληφθούν μέτρα εναντίον της,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή προκειμένου να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Κούρδο πρόσφυγα Αχμέτ Χααμιν, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από τη χώρα του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, κυνηγημένος από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, που εντελώς άδικα και ανεξήγητα του στερεί η ελληνική πολιτεία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης