Έγκριση κόστους εξέτασης Φαρμακογονιδιωματικής ανάλυσης

13/3/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα «Έγκριση κόστους εξέτασης Φαρμακογονιδιωματικής ανάλυσης». Στην Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Στρατάκης αναφερόταν στη γενετική αυτή ανάλυση, η οποία γίνεται στον ασθενή σε δείγμα αίματος και δίνει την δυνατότητα στον κλινικό γιατρό να γνωρίζει εκ των προτέρων την πιθανότητα εμφάνισης τοξικών δράσεων ή την αναποτελεσματικότητα συγκεκριμένων φαρμάκων σε συγκεκριμένους ασθενείς.
Η ανάπτυξη της πρωτοποριακής αυτής μεθόδου έχει πραγματοποιηθεί από το εργαστήριο κλινικής φαρμακολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Η κοστολόγησή της έχει γίνει όπως προβλέπει ο νόμος και ήδη από τον Ιούλιο του 2005 έχει αποσταλεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας προς έγκριση. Ο κ. Στρατάκης ρωτούσε τον Υπουργό, εάν προτίθεται, επειδή έχει παρέλθει ικανός χρόνος (18 μήνες), από την υποβολή της κοστολόγησης, να δώσει εντολή στο ΚΕΣΥ προκειμένου να ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να εγκρίνει το κόστος της εξέτασης, ώστε να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία προς όφελος των ασφαλισμένων.
Κατά τη συζήτηση της Ερώτησης με τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιαννόπουλο, ο Βουλευτής επεσήμανε ότι πρόκειται για επιστημονική μέθοδο διεθνώς αναγνωρισμένη, η οποία μπορεί να δώσει τέλος στο πρόβλημα της αλόγιστης δαπάνης της φαρμακευτικής περίθαλψης, με στοχευμένες για κάθε ασθενή θεραπείες. Ο κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για πρωτοποριακή μέθοδο, αλλά βεβαίωσε για τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει. Ο Βουλευτής κ. Στρατάκης ανταπάντησε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και απομένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Το γεγονός όμως ότι επί 18 μήνες δεν έχει αποφανθεί το ΚΕΣΥ, μάλλον σημαίνει ότι υπάρχει ενδοιασμός για την κάλυψη του κόστους. Κάτι τέτοιο όμως είναι απαράδεκτο, καθώς με τη φαρμακογονιδιωματική ανάλυση θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν χρήματα από φαρμακευτικές θεραπείες που δεν αποδίδουν, ενώ έτσι κι αλλιώς πάρα πολλοί ασθενείς καλύπτουν ήδη με δικά τους έξοδα το κόστος αυτής της εξέτασης.