Έκκληση Δημάρχων Χερσονήσου και Μαλίων για ελέγχους από τις αρχές και για τήρηση της νομιμότητας στην περιοχή

Αριθμός πρωτ: 97
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
2) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Έκκληση Δημάρχων Χερσονήσου και Μαλίων για ελέγχους από τις αρχές και για τήρηση της νομιμότητας στην περιοχή

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη θερινή περίοδο οι τουριστικές περιοχές των Δήμων τους, τόνισαν για ακόμη μια φορά, σε καταγγελία τους προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, οι Δήμαρχοι Μαλίων και Χερσονήσου. Τα ακραία φαινόμενα που χαρακτηρίστηκαν από τους Δημάρχους ως μάστιγα, έχουν καταγγελθεί πολλές φορές στους αρμόδιους φορείς, ωστόσο η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε χρόνο, λόγω της ανεπαρκούς αστυνόμευσης και της έλλειψης ελέγχων.
Μεταξύ των φαινομένων διατάραξης της τάξης και κατάλυσης της νομιμότητας, οι Δήμαρχοι επισημαίνουν την άναρχη κυκλοφορία των γνωστών τετράτροχων οχημάτων («γουρούνες»), τα οποία πολλές φορές εκμισθώνονται σε άτομα χωρίς δίπλωμα οδήγησης, με αποτέλεσμα καθημερινά να σημειώνονται ατυχήματα.
Παράλληλα, σημαντικό πρόβλημα προξενεί η δραστηριότητα κάποιων τουριστικών γραφείων, τα οποία ωθούν τους τουρίστες σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε συνεννόηση με συγκεκριμένα καταστήματα, από τα οποία λαμβάνουν παράνομη προμήθεια. Η άγρα πελατών από τους καταστηματάρχες είναι το άλλο μείζον θέμα που καταγγέλλεται από τους Δημάρχους, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιες αρχές επενέβησαν σε μόλις 36 περιπτώσεις σε όλη την Κρήτη καθ’ όλο το 2006, όταν οι σχετικές περιπτώσεις είναι εκατοντάδες κάθε βράδυ.
Επειδή η κατάλυση της νομιμότητας οφείλεται, όπως καταγγέλλεται από τους Δημάρχους Μαλίων και Χερσονήσου, στην ανεπάρκεια αλλά και την αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών όλων των αρμόδιων φορέων, κυρίως της Αστυνομίας, της ΥΠΕΕ και του ΕΟΤ.
Επειδή αυτά τα ακραία φαινόμενα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά και την τουριστική κίνηση των Μαλίων και της Χερσονήσου.
Επειδή καταστάσεις όπως τις παραπάνω έχω επισημάνει και σε παλαιότερες Ερωτήσεις μου, μεταξύ των οποίων στην 9287/28-3-06 και 13473/11-8-06, ωστόσο η κατάσταση και αυτή τη θερινή περίοδο είναι εκτός ελέγχου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να παρέμβουν και με ποιους συγκεκριμένους τρόπους, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική αστυνόμευση καθώς και έλεγχοι από όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα παρανομίας που καταγγέλλουν οι Δήμαρχοι Χερσονήσου και Μαλίων ότι αναστατώνουν τις τουριστικές περιοχές των Δήμων τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης