Έκρηξη της εγκληματικότητας στο Νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 1411
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Έκρηξη της εγκληματικότητας στο Νομό Ηρακλείου.

Στην ευρεία σύσκεψη όλων των αρμόδιων τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Τυμπάκι, τονίστηκε η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της έκρηξης της εγκληματικότητας και της δημιουργίας κλίματος φόβου και αγωνίας στους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς του Νομού Ηρακλείου.
Επειδή τα κρούσματα κλοπών, διαρρήξεων , εμπρησμών καθώς και άλλων μορφών εγκληματικότητας είναι πλέον συχνά φαινόμενα στα χωριά πολλών δήμων της περιοχής και απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός, συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Επειδή μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο στα χωριά των δήμων της Μεσαράς όσο και στις αγροτικές περιοχές, οι περιπολίες σε 24η βάση, οι επιχειρήσεις «σκούπα» για τους παράνομους μετανάστες, η αποτροπή φαινομένων επικίνδυνης οδήγησης κ.τ.λ.
Επειδή υπάρχει ολιγωρία της Κυβέρνησης στην υλοποίηση ακόμη και των δικών τις αποφάσεων, τις οποίες προβάλλει μόνο για λόγους επικοινωνιακούς.
Επειδή μόνο στο Δήμο Τυμπακίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου, υπάρχουν τρεις χιλιάδες μετανάστες από τους οποίους μόνο για χίλιους υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης.
Επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου έχει καταθέσει ήδη πλαίσιο οκτώ σημείων για την αποτροπή του φαινομένου της παράνομης εισαγωγής μεταναστών στη χώρα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να ενισχύσει άμεσα με το απαιτούμενο αστυνομικό δυναμικό την περιοχή της Μεσαράς για την αντιμετώπιση της έξαρσης της εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και να επανέλθει η ηρεμία στους πολίτες.
2) Αν προτίθεται να υλοποιήσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης