Έκρηξη των δαπανών για τα φάρμακα

Αριθμός πρωτ: 15803
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Έκρηξη των δαπανών για τα φάρμακα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), το 2007 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανήλθε στα 7.685 δις ευρώ , αυξημένη κατά 27,72% σε σχέση με το 2006.
Η εκτίμηση που υπάρχει και για το τρέχον έτος είναι ανάλογη, αφού μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2008 καταγράφεται μια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007 και προβλέπεται ότι η ετήσια δαπάνη για φάρμακα στο τέλος του χρόνου θα φτάσει τα 8,5 δις ευρώ.
Όπως καταγγέλλεται από τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ., πολλά φθηνά και απόλυτα ελεγμένα φάρμακα «φεύγουν από την αγορά» για να αντικατασταθούν με νέα πανάκριβα σκευάσματα, χωρίς πολλές φορές να δικαιολογείται το υψηλό κόστος.
Επειδή οι καταγγελίες του προέδρου είναι σοβαρές, αφού, όπως τόνισε, δεν δικαιολογούνται τα κοστολογικά δεδομένα που υποβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να λάβουν τιμή τα προϊόντα τους, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα περισσότερα φάρμακα παρασκευάζονται στην Κίνα όπου το κόστος είναι πολύ χαμηλό.
Επειδή πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες και οφείλει η Κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι πολίτες για μια ακόμα φορά από την αύξηση του κόστους των φαρμάκων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους των φαρμάκων στη χώρα μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης