Έλλειψη κονδυλίων του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)

Αριθμός πρωτ: 1160
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Έλλειψη κονδυλίων του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Σε δυσκολίες εξεύρεσης των αναγκαίων κονδυλίων και των εγκρίσεων που απαιτούνται αποδίδει ο ΒΟΑΚ την καθυστέρηση των έργων κατασκευής της γέφυρας Παπαναστασίου δημιουργώντας τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού αλλά γενικότερα και της πόλης του Ηρακλείου.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στα μέλη του τέταρτου Διαμερισματικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου αφού, όπως αναφέρει και ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, λόγω των έργων που υλοποιούνται στη περιοχή δημιουργούνται προβλήματα στη κυκλοφορία στη λεωφόρο Κνωσού καθώς εμποδίζεται η κυκλοφορία στη Μ. Αλεξάνδρου δρόμο στον οποίο ο δήμος Ηρακλείου έχει επενδύσει για να ξεμπλοκάρει την κυκλοφορία της πόλης.
Σύμφωνα πάντα με τις απόψεις του Δήμου Ηρακλείου λύση στο πρόβλημα θα αποτελούσε η δημιουργία ενός ελλειψοειδούς κόμβου για τον οποίο έχει κάνει μελέτη και ο ΒΟΑΚ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισημαίνεται, το έργο θα απαξιωθεί από την ίδια τη τοπική κοινωνία.
Ακόμη έντονη είναι η δυσαρέσκειά για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κρήτης αντί να δίνει άμεση λύση σε ένα θέμα που έχει προκύψει, μεταθέτει τη λύση του για το μέλλον και επιπλέον στηρίζει τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών πάνω σε μία παλιά και αναχρονιστική μελέτη με αποτέλεσμα την ανάγκη αντικατάστασης των υποδομών αυτών σε σύντομο χρονικό διάστημα με μεγάλο κόστος το οποίο θα χρεωθούν οι πολίτες του Ηρακλείου.
Επειδή, η καθυστέρηση στη κατασκευή της γέφυρας Παπαναστασίου δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης του Ηρακλείου.
Επειδή όπως αναφέρει ο ΒΟΑΚ η έλλειψη κονδυλίων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την ολοκλήρωση του έργου της γέφυρας Παπαναστασίου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την ομαλή χρηματοδότηση του έργου κατασκευής της γέφυρας Παπαναστασίου προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα ώστε να αντιμετωπιστούν και οι δυσμενείς κυκλοφοριακές παρενέργειες του έργου αυτού στη πόλη του Ηρακλέιου.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ