Ένταξη του ελαιολάδου στον κατάλογο υγιεινών τροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αριθμός πρωτ: 8231
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓO ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Ένταξη του ελαιολάδου στον κατάλογο υγιεινών τροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αίτημα να συμπεριληφθεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στον κατάλογο των υγιεινών τροφών τον οποίο ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, διατύπωσε ο πρόεδρος των Ελαιοκομικών Δήμων της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρόεδρο, αυτό επιβάλλεται αφού υπάρχουν άφθονες επιστημονικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μια υγιεινή τροφή. Επομένως, αφού καθοριστούν στην ΕΕ οι κανόνες με βάση τους οποίους θα χαρακτηρίζονται στην ετικέτα τους διάφορα προϊόντα ως υγιεινά, όταν περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί από αυτά το ελαιόλαδο, το οποίο δεν περιέχει απλώς κάποια συστατικά, αλλά αποτελεί τροφή με θετικές επιδράσεις στην υγεία, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα που έχουν υγιεινές ιδιότητες, οι οποίες απουσιάζουν από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα των ζωικών λιπών.

Επειδή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί χυμό φρέσκου φρούτου και διαφέρει από τα υπόλοιπα λάδια, η πλειονότητα των οποίων παράγεται με χημικό τρόπο και επομένως στερούνται από τα μικροστοιχεία με αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές ιδιότητες και επιπλέον επιβραδυντές της γήρανσης των κυττάρων.

Επειδή για την Ελλάδα το ελαιόλαδο αποτελεί εθνικό προϊόν που παράγεται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μας πληροφόρησε, μετά από δύο Ερωτήσεις ότι αρμόδιο είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται και πότε να προβεί στις αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου να συμπεριληφθεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στον κατάλογο υγιεινών τροφών τον οποίο ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ