Έντονες αντιδράσεις για τις εκ νέου υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αριθμός πρωτ: 2340
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Έντονες αντιδράσεις για τις εκ νέου υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Για επικείμενες νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της τάξης του 30%, υπέβαλε αίτημα η Διοίκηση της Επιχείρησης, γεγονός που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και δυσαρέσκεια στους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα τα ποσοστά αύξησης που ζητά η ΔΕΗ είναι από 20 – 30% στο οικιακό ρεύμα, 10% στα τιμολόγια πολυτέκνων, 20% στο εμπορικό ρεύμα, 22% στο βιομηχανικό και στην υψηλή τάση 30%.
Επειδή η οικονομική καθίζηση της ΔΕΗ και η νέα μεγάλη πτώση στα κέρδη της για τέταρτη συνεχή χρονιά, στα 60,2 εκατ. ευρώ από 71,2 εκατ, πέρυσι και 304,6 εκατ. το 2003, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για συνεχείς αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και οικονομική επιβάρυνση για ακόμη μία φορά των καταναλωτών.
Επειδή, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές της Επιχείρησης, οι Διοικούντες οδηγούν συνειδητά τη ΔΕΗ σε κατάρρευση και συντελούν οικονομικό έγκλημα σε βάρος της με την αλχημεία στην οριακή τιμή του συστήματος, δηλαδή την υψηλή τιμή αγοράς ρεύματος από ιδιώτες και διάθεσή του φθηνότερα.
Επειδή η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ ιδιωτών, ενώ θα προσφύγει και στη Δικαιοσύνη.
Επειδή, όπως είχα επισημάνει και στην 986/22-10-07 Ερώτησή μου, η οποία δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών δυσανασχετούν έντονα, καθώς βλέπουν το μηνιαίο εισόδημα να μην επαρκεί για την πληρωμή τόσο των λογαριασμών που διαρκώς αυξάνουν, όσο και των αγαθών και υπηρεσιών που επίσης συνεχώς ανατιμούνται,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να πάρει μέτρα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές με νέες υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, γεγονός που θα επιφέρει περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ