Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό που προωθεί η Κυβέρνηση

Αριθμός πρωτ: 9603
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕΧΩΔΕ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
4) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό που προωθεί η Κυβέρνηση.

Την εντονότατη αντίδραση, όχι μόνο των οικολογικών οργανώσεων της χώρας μας αλλά και του Τεχνολογικού Επιμελητηρίου Ελλάδος καθώς και των επιστημόνων έχει δημιουργήσει το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που προωθεί η Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους των οργανώσεων αλλά και τους επιστήμονες, συστηματοποιείται πλέον η τσιμεντοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί το φυσικό πλούτο της χώρας μας, σύμφωνα με τα σχέδια για το νέο τουριστικό προϊόν των παραθεριστικών κατοικιών.
Επειδή σύμφωνα με τους μελετητές-επιστήμονες το ποσοστό των παραθεριστικών κατοικιών δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% της επιφάνειας εντός των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, ενώ η Κυβέρνηση ζήτησε να αυξηθεί το ποσοστό στο 40% για να φτάσει στο τέλος στο 70%.
Επειδή αυτό που προωθείται από την Κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από ενίσχυση της κτηματομεσιτικής και εργολαβικής δραστηριότητας για λόγους σκοπιμότητας κυρίως, με το πρόσχημα της χωροταξικής οργάνωσης του τουρισμού, καταστρέφοντας ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, όπως ο φυσικός πλούτος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να προβούν στην μείωση του ποσοστού των παραθεριστικών κατοικιών ώστε να μην ξεπερνά το 30% της επιφάνειας εντός ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης