Έντονες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου για τον αποκλεισμό τους από τις επιδοτήσεις

Αριθμός πρωτ: 392
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : Έντονες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου για τον αποκλεισμό τους από τις επιδοτήσεις.

Έντονα διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ηρακλείου για τον αποκλεισμό τους από τις επιδοτήσεις και την κατασπατάληση του εθνικού αποθέματος κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ) είχε υποβάλει ένσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ Κρήτης, καθώς είχε γίνει καταβολή των επιδοτήσεων ενιαίας ενίσχυσης όχι στους ίδιους, αλλά στους πρώην κατόχους των ζώων.
Οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για απώλεια δικαιωμάτων δύο χρόνων, η οποία οφείλεται σε αδυναμία του συστήματος των επιδοτήσεων, αφού το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα που αγόρασε ο κτηνοτρόφος τα προηγούμενα έτη, αλλά τα πιστώνει και τα κατοχυρώνει αδίκως στους πωλητές.
Επειδή, σύμφωνα με τον ΣΕΚΝΗ η ελλιπής ενημέρωση των κτηνοτρόφων από το Υπουργείο για τη διεκδίκηση και αναγνώριση των δικαιωμάτων τους στους οριστικούς καταλόγους, τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Επειδή πάνω από 100, κυρίως νέοι, κτηνοτρόφοι αποκλείονται από τις επιδοτήσεις στο Νομό Ηρακλείου και τουλάχιστον 800 σε επίπεδο Κρήτης.
Επειδή ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου κάνει αναφορά στις αδυναμίες και στις ασάφειες του πολύπλοκου και δυσνόητου συστήματος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και στα λάθη που έγιναν, τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να δικαιώσει τους κτηνοτρόφους του Νομού Ηρακλείου και να δώσει εντολή για καταβολή στους δικαιούχους των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, καθώς και στην αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται, αφού το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα που αγόρασαν οι κτηνοτρόφοι τα προηγούμενα έτη, αλλά τα πιστώνει και τα κατοχυρώνει στους πωλητές.
2) Αν προτίθεται να δώσει λύση στην «ομηρία» των παραγωγών που δεν ευθύνονται για τις υπερβάσεις ή τα διπλοδηλωμένα σε γεωγραφικές ενότητες, όπως ζητά ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης