Έντονη διαμαρτυρία Δήμου Τυμπακίου για την αμφισβήτηση της προέλευσης και της γνησιότητας του Δίσκου της Φαιστού

Αριθμός πρωτ: 1979
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Έντονη διαμαρτυρία Δήμου Τυμπακίου για την αμφισβήτηση της προέλευσης και της γνησιότητας του Δίσκου της Φαιστού.

Έντονα διαμαρτύρεται ο Δήμος Τυμπακίου για τις συζητήσεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό την αμφισβήτηση της γνησιότητας του Δίσκου της Φαιστού, ο οποίος φιλοξενείται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Πρόσφατα δημοσιεύματα έγκριτης βρετανικής εφημερίδας, διοργάνωση σχετικού διεθνούς συνεδρίου, καθώς και άρθρο με τίτλο: «Ο Δίσκος της Φαιστού: Μια απάτη εκατό χρόνων» αναφέρονται ενδεικτικά από το Δήμο Τυμπακίου ως ενέργειες που στοχεύουν στην προσβολή της αυθεντικότητας και του κύρους του γνωστού σε παγκόσμιο επίπεδο ευρήματος της μινωικής εποχής της Κρήτης.
Ο Δήμος Τυμπακίου καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού, δεδομένης της εξαιρετικής σοβαρότητας του θέματος, να προβεί άμεσα στη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα.
Επειδή ο Δήμος Τυμπακίου αλλά και σύσσωμη η Κρήτη καταδικάζει οποιεσδήποτε ενέργειες θέτουν σε αμφισβήτηση την διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντικότητα, τόσο του Δίσκου της Φαιστού, όσο και του συνόλου των αρχαιοελληνικών θησαυρών μας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν την ενεργητική διαμαρτυρία ενάντια σε τέτοιου είδους ενέργειες,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αποτραπεί η επιχειρούμενη σε διεθνές επίπεδο προσβολή της αυθεντικότητας και της γνησιότητας του Δίσκου της Φαιστού, του γνωστού σε παγκόσμιο επίπεδο ευρήματος της μινωικής εποχής της Κρήτης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

One thought on “Έντονη διαμαρτυρία Δήμου Τυμπακίου για την αμφισβήτηση της προέλευσης και της γνησιότητας του Δίσκου της Φαιστού”

  1. Ο Δ. τ. Φ. είναι αυθεντικός διότι είναι αναγνώσιμος!

    Μία «Έκθεση Πεπραγμένων» ενός διαχειριστή του εμπορικού κέντρου της αρχαίας Φαιστού.

    Ο διάσημος Δίσκος της Φαιστού αποτελεί μία τυπογραφημένη, κατά επισημασμένες παραγράφους συνοπτική αναφορά ενεργειών ενός διαχειριστή – τιμητή του εμπορικού κέντρου της Φαιστού. Οι σπείρες, για λόγους τεχνικούς, ξεκινούν με οδηγό το χείλος του δίσκου, από την περιφέρεια προς το κέντρο, ενώ η επιγραφή, πάλι για τεχνικούς λόγους, έγινε αντίθετα.
    Ο Δίσκος της Φαιστού, η Στήλη από την Άβυδο, η Στήλη της Ροζέτας, η Πινακίδα από την Έγκωμη, η Πινακίδα από το ιερό της Αθηνάς του Ιδαλίου και η Πινακίδα της Κορτόνας αποτελούν μερικές έγγραφες αναφορές ή δημοσιεύματα τρεχουσών λογιστικών και κανονιστικών πράξεων προς ενημέρωσιν του άνακτα, της διοικήσεως ή του δήμου.

    https://skydrive.live.com/?cid=e39b50d7d9ea3235&id=E39B50D7D9EA3235%21105#!/view.aspx?cid=E39B50D7D9EA3235&resid=E39B50D7D9EA3235%21122&app=WordPdf

Comments are closed.