Έντονη διαμαρτυρία του κλάδου των ξεναγών

Αριθμός πρωτ: 8877
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Έντονη διαμαρτυρία του κλάδου των ξεναγών

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών μετά τη δυσφήμιση που έγινε στην Ελλάδα και στους Έλληνες από Κινέζες εργαζόμενες στον τουρισμό, οι οποίες δηλώνουν «ξεναγοί», όπως αποκάλυψε πρόσφατα η τηλεοπτική εκπομπή του κ. Αλέξη Παπαχελά.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών οι εν λόγω κυρίες που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση μιλώντας αρνητικά για τη χώρα μας ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα του ξεναγού, όπως αυτό ασκείτε στην Ελλάδα, με συγκεκριμένη εκπαίδευση, δίπλωμα και άδεια επαγγελματία ξεναγού.
Επειδή η παραπάνω εκπομπή απέδειξε σαφώς πως είναι καταστροφικό, άτομα με ανεπαρκή εκπαίδευση, όπως οι συγκεκριμένες Κινέζες «ξεναγοί», να ξεναγούν στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μουσεία και στα πάσης φύσεως ιστορικά μνημεία της χώρας και να παρέχουν γενικές πληροφορίες για την Ελλάδα στους επισκέπτες από την Κίνα.
Επειδή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών αναρωτιέται τι άλλο επιτέλους χρειάζεται να συμβεί προκειμένου να αφυπνιστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να σταματήσουν οι παρανομίες που συντελούνται καθημερινά από άσχετα με τον τουρισμό της Ελλάδας άτομα.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (3712/30-1-07, 7096/20-4-07) έχω επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί, με προεξέχον εκείνο των παράνομων ξεναγήσεων καθώς και της επιβεβλημένης στήριξης και εξυγίανσης του κλάδου από την πολιτεία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να λάβει δραστικά μέτρα και ποια, προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο των παράνομων ξεναγήσεων, το οποίο αφενός πλήττει τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα του κλάδου των επαγγελματιών ξεναγών και αφετέρου, γίνεται αιτία δυσφήμισης της χώρας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης