Ίδρυση Αναλυτικού Κέντρου για τον έλεγχο της χρήσης αναβολικών στο ΠΑΓΝΗ

Αριθμός πρωτ: 9928
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ίδρυση Αναλυτικού Κέντρου για τον έλεγχο της χρήσης αναβολικών στο ΠΑΓΝΗ.

Με αφορμή την υπόθεση ντόπινγκ των 11 αθλητών της εθνικής ομάδας άρσης βαρών, επανήλθε στο προσκήνιο η πρόταση ίδρυσης και ανάπτυξης αναλυτικού κέντρου για τον έλεγχο χρήσης αναβολικών και άλλων απαγορευμένων ουσιών από αθλητές αλλά και γενικά από πολίτες στο ΠΑΓΝΗ.
Αν και η πρόταση είχε κατατεθεί τον Απρίλιο του 2002 και είχε αρχικά εγκριθεί, καθώς επρόκειτο για ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ελέγχου του ντόπινγκ μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, λόγω οικονομικών συμφερόντων και πιέσεων, όπως πιθανολογείται.
Επειδή το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας ενός τέτοιου τμήματος, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, ανερχόταν σε 1 εκατ. Ευρώ ετησίως, ενώ προβλεπόταν και η δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης του κέντρου, με τα έξοδα να καλύπτονται από την πραγματοποίηση των εργαστηριακών αναλύσεων.
Επειδή η έλλειψη ενός αντίστοιχου κέντρου συνεπάγεται την αδυναμία προληπτικών ελέγχων σε αθλητές-χρήστες απαγορευμένων ουσιών, καθώς επίσης και των ελέγχων για την ανίχνευση τοξικών ουσιών στον πληθυσμό της Κρήτης, η οποία θα ισοδυναμούσε με μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από τις εν λόγω ουσίες,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να κάνουν δεκτή την πρόταση για ίδρυση και ανάπτυξη ενός αναλυτικού κέντρου για τον έλεγχο χρήσης αναβολικών και άλλων απαγορευμένων ουσιών από αθλητές αλλά και γενικά από πολίτες στο ΠΑΓΝΗ, καθώς και αν προτίθενται να προβούν στη χρηματοδότηση υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης