Ίδρυση στο Ηράκλειο Γραφείου Εναλίων Αρχαιοτήτων και προστασία ναυαγίων

Αριθμός πρωτ: 8623
Ημερομηνία κατάθεσης: 31/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
2) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Ίδρυση στο Ηράκλειο Γραφείου Εναλίων Αρχαιοτήτων και προστασία ναυαγίων.

Με την κοινή Ερώτηση 7701/14-2-06, ετίθετο το ζήτημα της ίδρυσης στο Ηράκλειο Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το αίτημα αυτό έχει διατυπωθεί επανειλημμένως και από τοπικούς φορείς και σωματεία, όπως ο Σύλλογος Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Ηρακλείου.
Εντούτοις, παρά το ότι η δημιουργία στην Περιφέρεια Κρήτης ενός Γραφείου Εναλίων Αρχαιοτήτων προβλέπεται και στον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν έχει γίνει απολύτως καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Η αναγκαιότητα της προστασίας των ναυαγίων, ωστόσο, καθώς και της πληθώρας ευρημάτων με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, τα οποία βρίσκονται σε όλο το μήκος των ακτών του κόλπου Ηρακλείου και γύρω από τη νήσο Ντία, επιβάλλει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες.
Επειδή ναυάγια, όπως αυτό της αντιναυαρχίδας «La Therese» στον κόλπο Δερματά, παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον από αρχαιολογική και ιστορική άποψη.
Επειδή, πέρα από την ανάγκη προστασίας από την αρχαιοκαπηλεία, η τοπική κοινωνία προβάλλει έντονα το αίτημα της συστηματικής έρευνας της θαλάσσιας ζώνης του κόλπου Ηρακλείου και της νήσου Ντίας, με σκοπό την ανέλκυση, συντήρηση και φύλαξη σε κατάλληλους μουσειακούς χώρους των ναυαγίων και των λοιπών ευρημάτων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να προβούν στην ίδρυση στην Περιφέρεια Κρήτης Γραφείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, με σκοπό την έρευνα στις ακτές του Ηρακλείου και της νήσου Ντίας των αρχαιοτήτων και των ναυαγίων, καθώς και να προχωρήσουν στη λήψη όλων των μέτρων για την προστασία τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης