Αγανάκτηση Δημάρχων Νομού Ηρακλείου για τη μη είσπραξη θεσμοθετημένων πόρων

Αριθμός πρωτ: 859
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Αγανάκτηση Δημάρχων Νομού Ηρακλείου για τη μη είσπραξη θεσμοθετημένων πόρων.

Την έντονη αγανάκτησή τους εκφράζουν οι Δήμαρχοι του Νομού Ηρακλείου για την πολιτική της Κυβέρνησης που τους στερεί τους θεσμοθετημένους πόρους που δικαιούνται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ηρακλείου, τα χρήματα που οφείλει το κράτος στο Νομό είναι ανυπολόγιστα και εάν οι Δήμοι εισέπρατταν όσα δικαιούνται, η εικόνα ολόκληρου του Νομού θα ήταν διαφορετική.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η ΤΕΔΚ, οι παρακρατηθέντες πόροι του 2005 που έχουν αναγνωριστεί από την Κυβέρνηση φτάνουν τα 2 δις ευρώ, τα οποία οι Δήμαρχοι είναι αναγκασμένοι να «επαιτούν» στα Υπουργεία που αρνούνται να διαθέσουν όσα οφείλουν στην Αυτοδιοίκηση.
Επειδή το αίτημα της είσπραξης των θεσμοθετημένων πόρων έχει γίνει διαχρονικό και αποδεικνύει, σύμφωνα με τους Δημάρχους, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, πόσο απαξιώνει η Κυβέρνηση την τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επειδή η πολιτική αυτή έχει τραγικά αποτελέσματα για την πραγματικότητα των Δήμων, αφού δεκάδες έργα δεν μπορούν να υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα να καθηλώνεται η τοπική ανάπτυξη.
Επειδή η Κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν έδωσε στους Δήμους όσα είχε υποτίθεται στερήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά αντίθετα περικόπτει και τους θεσμοθετημένους πόρους.
Επειδή οι Δήμαρχοι του Νομού Ηρακλείου είναι αποφασισμένοι να προβούν σε κινητοποιήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν τους πόρους που δικαιούνται,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να καταβάλει στους δήμους του Νομού Ηρακλείου το σύνολο των θεσμοθετημένων πόρων που δικαιούνται, προκειμένου να μην καθηλώνεται η τοπική ανάπτυξη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης