Αγανάκτηση των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου για τη μη καταβολή του ποιοτικού παρακρατήματος

Αριθμός πρωτ: 9736
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/11/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αγανάκτηση των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου για τη μη καταβολή του ποιοτικού παρακρατήματος.

Έντονη αγανάκτηση επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Ηρακλείου καθώς με την παρέλευση και του Οκτωβρίου χωρίς να τους έχουν καταβληθεί τα χρήματα του ποιοτικού παρακρατήματος που δικαιούνται, βεβαιώνονται για την αδιαφορία της Κυβέρνησης να καταβάλει τα οφειλόμενα στους αγρότες.
Επειδή στην πρόσφατη Ερώτηση μου 8345/16-10-08 για το ίδιο θέμα, δεν έλαβα καμιά απάντηση μέχρι σήμερα, γεγονός που καταδεικνύει τη στάση της Κυβέρνησης στο σοβαρό θέμα αυτό.
Επειδή όπως προβλέπεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα από την Κοινή Οργάνωση Αγοράς Ελαιολάδου, οι παραγωγοί ποιοτικού λαδιού όπως βιολογικό, ολοκληρωμένης αντιμετώπισης και Π.Ο.Π. δικαιούται να λάβουν μια πρόσθετη επιδότηση, όμως στους παραγωγούς του Νομού Ηρακλείου δεν έχει καταβληθεί, για αδικαιολόγητο μέχρι τώρα λόγο και είναι πλέον αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επειδή η καταβολή του λεγόμενου ποιοτικού παρακρατήματος αναμένονταν να καταβληθεί τον Ιούνιο, όπως προβλέπεται κανονικά, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους παραγωγούς,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καταβληθεί άμεσα το ποιοτικό παρακράτημα του ελαιολάδου στους δικαιούχους παραγωγούς του Νομού Ηρακλείου, ώστε να μην αναγκαστούν να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που θα εκθέσει τη χώρα μας συνολικά.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης