Αγνόηση των προβλημάτων των ΑμΕΑ από το ΥΕΝ

Αριθμός πρωτ: 5016
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/3/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Αγνόηση των προβλημάτων των ΑμΕΑ από το ΥΕΝ.

Με την επιδεικτική αδιαφορία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έρχονται αντιμέτωπα τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, αναφορικά με τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Συγκεκριμένα, εδώ και δυόμισι χρόνια έχουν καταθέσει στο Υπουργείο τα αιτήματά τους, όμως κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την επίλυση των χρόνιων αντιξοοτήτων που ταλαιπωρούν τα άτομα με αναπηρία στις δια θαλάσσης μετακινήσεις τους, όπως αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
Τη διαιώνιση των προβλημάτων κατά τις πλωτές μεταφορές των εν λόγω συμπολιτών μας, κυρίως όσων κατοικούν σε νησιωτικές περιοχές εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων υποδομών σε λιμάνια και πλοία, είχα επισημάνει με την 13368/27-7-06 Ερώτηση, οπότε και είχατε απαντήσει αφενός ότι γίνεται έλεγχος συμμόρφωσης στα δρομολογημένα πλοία με τακτικές επιθεωρήσεις και αφετέρου την προώθηση διαδικασιών δημιουργίας των υποδομών εξυπηρέτησης των ΑμΕΑ από τους Οργανισμούς Λιμένων, στα πλαίσια «της ευαισθησίας» του Υπουργείου στα εν λόγω θέματα.
Επειδή η κατ’ επίφασιν απλώς «ευαισθησία» του Υπουργείου υποχρεώνει τα μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Επειδή το καθεστώς έννομης προστασίας των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ στον τομέα των θαλάσσιων και πλωτών μεταφορών, προβλέπεται τόσο από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όσο και από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

1) Αν πρόκειται να ενσκήψει και να βρει λύσεις στα προβλήματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, μετά από επανειλημμένα αιτήματα της ΕΣΑΕΑ στο Υπουργείο, προκειμένου να σταματήσει η περιθωριοποίηση και η αντιμετώπισή τους ως πολιτών δεύτερης κατηγορίας.
2) Αν θα κάνει δεκτό το αίτημα της ΕΣΑΕΑ για επαναφορά της έκπτωσης 50% επί της τιμής των εισιτηρίων για τα άτομα που χρήζουν ανάγκης συνοδού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης