Αγροτικό πετρέλαιο και υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση του αγροτικού κόσμου

Αριθμός πρωτ: 8675
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αγροτικό πετρέλαιο και υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση του αγροτικού κόσμου.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (2386/23-11-07, 3777/3-1-08, 4292/11-1-08) έχω τονίσει τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα που επιφέρουν στον αγροτικό κόσμο οι πρόσφατες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τη ραγδαία, κατά τον τελευταίο χρόνο, αύξηση του κόστους παραγωγής.

Οι αγρότες καταγγέλλουν σε υψηλούς τόνους, την εξαιρετικά δυσμενή για τους ίδιους εξομοίωση των συντελεστών Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Από 0,70 ευρώ το λίτρο, αγοράζουν πλέον το πετρέλαιο στην τιμή του 1,20 ευρώ το λίτρο, γεγονός που συνεπάγεται επιβάρυνση αυξημένη κατά 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή του φόρου μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ προξενεί, όπως επισημαίνουν, μεγάλη ταλαιπωρία, λόγω του γραφειοκρατικού χαρακτήρα της όλης διαδικασίας και της προχειρότητας του σχεδιασμού. Το γεγονός ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αποδεικνύει περίτρανα την αναλγησία της πολιτείας, σε μια εποχή δύσκολη από πλευράς ρευστότητας για τον αγροτικό κόσμο.

Επειδή, για τον ίδιο λόγο, υπάρχει και σημαντικό πρόβλημα με την αύξηση του κόστους πληρωμής στους μισθωτές μηχανικής εργασίας, τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων, καθώς οι κάτοχοί της αδυνατούν να περιμένουν την επιστροφή του φόρου, με συνέπεια να μετακυλύουν την επιβάρυνσή τους από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στους αγρότες.

Επειδή το πρόβλημα του αγροτικού πετρελαίου προστίθεται στη δραματική αύξηση των τιμών των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων και του ρεύματος, επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση του αγροτικού κόσμου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη δίκαιη, εύκολη, και ταχύτερη δυνατή επιστροφή του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να υπάρξει έστω και αυτή η ελάχιστη ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από την απρόσμενη και ραγδαία οικονομική του αφαίμαξη.
2. Σε ποιες συντονισμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον αγροτικό κόσμο, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής τον τελευταίο χρόνο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ