Αδιάθετα μεγάλα αποθέματα κρασιού στα οινοποιεία

Αριθμός πρωτ: 18113
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αδιάθετα μεγάλα αποθέματα κρασιού στα οινοποιεία

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα τόσο στα συνεταιριστικά όσο και στα ιδιωτικά οινοποιεία όλης της χώρας, καθώς τα αδιάθετα αποθέματα κρασιού που υπάρχουν στις δεξαμενές τους ανέρχονται σε 40.000 τόνους.
Επειδή τα κρασιά μένουν αδιάθετα λόγω της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα τα αποθέματα να επιβαρύνουν τα οινοποιεία με υψηλό κόστος αποθήκευσης και συντήρησης.
Επειδή φέτος αναμένεται ότι η παραγωγή οινοστάφυλων θα είναι αυξημένη στη χώρα μας γεγονός που θα προκαλέσει επιδείνωση στον κλάδο των παραγωγών οινοστάφυλων και των οινοποιών εάν δεν αποσυμφορηθεί η κατάσταση.
Επειδή οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών και των ιδιωτικών οινοποιείων ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δεδομένου ότι ο θεσμός της απόσταξης των αποθεμάτων κρασιού, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε στα μέγιστα για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, δεν ισχύει στη χώρα μας, ενώ στο πλαίσιο της νέας Κοινής Οργάνωσης του αμπελοοινικού τομέα, δεν προβλέπεται στον εθνικό φάκελο η καταβολή πιστώσεων για την απόσταξη.
Επειδή τόσο οι παραγωγοί όσο και οι οινοποιοί στο Νομό Ηρακλείου ανησυχούν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και φοβούνται για τα χειρότερα ενόψει της νέας σοδειάς,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συνεταιριστικά και ιδιωτικά οινοποιεία από τα αδιάθετα αποθέματα κρασιού που υπάρχουν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης