Αδιαφορία Υπουργείων για τα προβλήματα Χρυσόστομου Καλών Λιμένων Δήμου Μοιρών Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 5270
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Αδιαφορία Υπουργείων για τα προβλήματα Χρυσόστομου Καλών Λιμένων Δήμου Μοιρών Ηρακλείου.

Με την 3171/11-12-2007 Ερώτησή μου είχα επισημάνει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του οικισμού Χρυσοστόμου Καλών Λιμένων στο Δήμο Μοιρών Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων η κακή κατάσταση του οδικού επαρχιακού δικτύου και η εγκατάλειψη του Ιερού Βυζαντινού Ναού Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου.
Στην απάντηση της ως άνω Ερώτησης το Υπουργείο Πολιτισμού παραδέχεται την «ερειπιώδη κατάσταση» στην οποία έχει περιέλθει ο Ναός, με αποτέλεσμα την αλλοίωση των σπάνιων αγιογραφιών του, επισημαίνεται ωστόσο ότι δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα δαπάνης για την αποκατάσταση του μνημείου στην 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, απαξιώνοντας ουσιαστικά τις χρόνιες προσπάθειες των κατοίκων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης.
Σε αντίθεση όμως με τα όσα ισχυρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού τα πραγματικά περιστατικά αποδεικνύουν ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος ήδη από το έτος 2000 έχει ενημερώσει το Υπουργείο και στη συνέχεια η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προέβη ακόμη και στον προσδιορισμό και την κοστολόγηση των εργασιών που απαιτούνται για τη στερέωση και αποκατάσταση του Ναού.
Όσον αφορά στη βελτίωση του οδικού επαρχιακού δικτύου που οδηγεί στο Χρυσόστομο, το Υπουργείο Εσωτερικών αρκείται στην αναφορά των ποσών χρηματοδότησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου για την κάλυψη έργων συντήρησης οδικών δικτύων, εθελοτυφλώντας σκοπίμως και συστηματικά στο πλήθος των αναγκών του Νομού και την ανεπάρκεια των σχετικών πιστώσεων.
Επειδή ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής διαμαρτύρεται έντονα και ζητά την αναστήλωση του Βυζαντινού Ναού Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου και την ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Επειδή επιτακτική είναι και η ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου που οδηγεί στο Χρυσόστομο, αφού προκαλούνται πολλά τροχαία ατυχήματα με θύματα τους κατοίκους της περιοχής,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να αναλάβουν το κόστος στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού που υπερβαίνει τις 150 χιλ. ευρώ για την ανάδειξη του Βυζαντινού Ναού του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου και να ενισχύσουν οικονομικά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου για την ολοκλήρωση του δρόμου Καλοί Λιμένες – Χρυσόστομος – Πλατειά Περάματα – Λέντας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ