Αδικία του κανονισμού παροχών του ΟΠΑΔ εις βάρος των εκ μεταβιβάσεως συνταξιούχων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8/5/2007

Την πρόθεση να αποκατασταθεί η αδικία του κανονισμού παροχών του ΟΠΑΔ εις βάρος των εκ μεταβιβάσεως συνταξιούχων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, εξέφρασε ο Υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος μετά από παρότρυνση και κατά την προχθεσινή συζήτηση της σχετικής ερώτησης του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη στη Βουλή.
Ειδικότερα ο κ. Στρατάκης ζητούσε οι περιπτώσεις εκείνες των εκ μεταβιβάσεως συνταξιούχων οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν εγγραφεί στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης του ΟΓΑ, προτού ο ΟΓΑ γίνει ασφαλιστικό ταμείο, να διατηρούν το νόμιμο δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, το οποίο άδικα τα δύο τελευταία χρόνια τους έχει αφαιρεθεί.
Ο κ. Στρατάκης μάλιστα επικαλέστηκε και σχετική πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου, η οποία δικαίωσε ασφαλισμένη σε προσφυγή της κατά του ΟΠΑΔ, καθώς έκρινε αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό από τον ΟΠΑΔ μερίδας συνταξιούχων κατά παράβαση της αρχής της ισονομίας για όλους τους εκ μεταβιβάσεως συνταξιούχους του Δημοσίου.
Παράλογο και εκ περισσού χαρακτήρισε ο κ. Στρατάκης τον εν λόγω αποκλεισμό καθώς αφενός καμία επιβάρυνση του Δημοσίου δεν πρόκειται να επέλθει από την επανένταξη των εκ μεταβιβάσεως ασφαλισμένων στον ΟΠΑΔ και αφετέρου επειδή δεν είναι δυνατόν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, κάτοικοι κυρίως των πόλεων, ξαφνικά να τους επιβάλλεται να επισκέπτονται κέντρα υγείας ή νοσοκομεία, προκειμένου να τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ο κ. Γιαννόπουλος συμφώνησε ως προς τα βασικά επιχειρήματα του Βουλευτή Ν. Ηρακλείου, ενώ εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου για την επανένταξη στον ΟΠΑΔ των εκ μεταβιβάσεως συνταξιούχων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.