Αδράνεια και στασιμότητα σχετικά με την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου στο αίμα

Αριθμός πρωτ: 2097
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Αδράνεια και στασιμότητα σχετικά με την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου στο αίμα.

Στην απάντηση του Υπουργείου στην Ερώτησή μου 6096/23-3-07 για την αναγκαιότητα εφαρμογή του μοριακού ελέγχου στο αίμα, αναφέρεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτός διαγωνισμός για την προμήθεια αντιδραστηρίων αιμοδοσίας «διαμόρφωση χώρων-προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού-προμήθεια αντιδραστηρίων-εκπαίδευση προσωπικού για τον έλεγχο με τη μοριακή τεχνική νουκλεϊνικών οξέων (ΝΑΤ) και διακίνηση δειγμάτων αίματος», σε εννέα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου αίματος.
Επίσης αναφέρεται ότι με το Πόρισμα της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αιμοδοσίας, του άρθρου 14 του Ν.3402/2005 (ΦΕΚ 258 Α΄ / 17-10-05), με το οποίο καθορίζονται τα εννέα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου περιλαμβάνεται και το Γ.Ν. Ηρακλείου «Βενιζέλειο Πανάνειο» στο οποίο θα γίνεται ο έλεγχος του αίματος όλων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας της Κρήτης.
Επειδή η αδράνεια και η στασιμότητα που υπάρχει στο σοβαρό αυτό θέμα είναι πλέον χαρακτηριστική και δυστυχώς επιβεβαιώνεται η ανάγκη άμεσης εφαρμογής του μοριακού ελέγχου του αίματος , μετά και τα δύο πρόσφατα κρούσματα μόλυνσης από τον επικίνδυνο ιό της ηπατίτιδας Β, λόγω του ανεπαρκούς ελέγχου που γίνεται στο αίμα.
Επειδή απαιτείται άμεση και υπεύθυνη στάση του Υπουργείου σε ένα τόσο σοβαρό και σπουδαίο ζήτημα που έχει να κάνει με την ζωή των πολιτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται και πότε να δώσει εντολές για την ολοκλήρωση επιτέλους της διαδικασίας για την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου στο αίμα και την πλήρη επάνδρωση του Γ.Ν Ηρακλείου «Βενιζέλειο Πανάνειο» ως Κέντρου Μοριακού Ελέγχου για την κάλυψη των αναγκών ελέγχου του αίματος όλων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας της Κρήτης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ