Αεροδρόμιο Νομού Ηρακλείου και ENISA

Αριθμός πρωτ: 6158
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/3/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

ΘΕΜΑ: Αεροδρόμιο Νομού Ηρακλείου και ENISA

Η πρόσφατη κακοκαιρία στη χώρα και κυρίως στις νότιες περιοχές, είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των πτήσεων προς το Ηράκλειο Κρήτης για δύο σχεδόν εικοσιτετράωρα εξαιτίας των ισχυρών νοτιάδων, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τα οποία εξέθεσαν τη χώρα.
Η προγραμματισμένη από καιρό συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών ( ENISA ) στην έδρα του Οργανισμού στο Ηράκλειο Κρήτης, δεν έγινε με πλήρη σύνθεση, εξαιτίας της αδυναμίας πολλών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από διάφορα κράτη μέλη της Ε.Ε. να φθάσουν στην ώρα τους, αλλά και οι Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν ήταν παρόντες στην έναρξη των συνεδριάσεων και γενικά δημιουργήθηκε μια άσχημη εικόνα για την οποία, όσοι από καιρό επιθυμούσαν να απομακρυνθεί η έδρα από την Ελλάδα, ένιωθαν δικαιωμένοι.
Επειδή η κατάσταση αυτή που έγινε αισθητή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πλήττει την Κρήτη και την ανάπτυξή της σε πολλούς τομείς, αφού το αεροδρόμιο Ηρακλείου τίθεται πολλές φορές εκτός λειτουργίας, εξαιτίας της αντίθετης προς τους πνέοντες ανέμους ανάπτυξης των διαδρόμων προσγειωαπογείωσης .
Επειδή το θέμα αυτό τέθηκε και την επόμενη μέρα ως πρώτης προτεραιότητας θέμα, και κατά την πανηγυρική εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων της Ε.Ε.
Επειδή δεν πρέπει να υπάρξει παραπέρα καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός τέτοιου σημαντικού έργου, για το οποίο όλοι πλέον συμφωνούν και υπάρχει όχι μόνο συναίνεση αλλά και απαίτηση ευρείας κλίμακας, ακόμη και στον τρόπο υλοποίησης.
Επειδή η Κυβέρνηση, αν και δηλώνει ότι συμφωνεί, στην πράξη εδώ και τρία χρόνια κωλυσιεργεί την πραγματοποίηση του έργου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να πάρουν τις απαιτούμενες αποφάσεις ώστε να προχωρήσει η δημιουργία του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλλι, σύμφωνα και με τις υπάρχουσες εμπειρίες, προκειμένου το έργο να γίνει με γρήγορους ρυθμούς για να μην εκτίθεται η χώρα, αλλά και να προωθηθεί η παραπέρα ανάπτυξη της Κρήτης, αφού ακόμη και το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» είναι το πρώτο σε πτήσεις τσάρτερ αεροδρόμιο της χώρα μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης