Αισθητική αναβάθμιση αεροδρομίου Ηρακλείου προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί

Αριθμός πρωτ: 9569
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Αισθητική αναβάθμιση αεροδρομίου Ηρακλείου προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου επεσήμανα κατά καιρούς τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του αεροδρομίου Ηρακλείου, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργικότητά του, την ταλαιπωρία των χιλιάδων επισκεπτών και τη δυσφήμιση ολόκληρης της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Υπουργείο προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει τα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο Ηρακλείου, προκειμένου να εισπράξει χρήματα.
Για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων άλλωστε θα προβεί στην αισθητική αναβάθμισή του αεροδρομίου Ηρακλείου και όχι για την τριτοκοσμική συχνά κατάσταση που εμφανίζει το «Ν.Καζαντζάκης», με αποτέλεσμα τη δημιουργία τουλάχιστον αλγεινών εντυπώσεων στους χιλιάδες ξένους τουρίστες που επισκέπτονται την Κρήτη ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Επειδή τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, όπως έχω και παλαιότερα επισημάνει, αποτελούν στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, πολύτιμες για την οικονομία της χώρας, τις οποίες η Κυβέρνηση παραχωρεί με προκλητικούς όρους σε ιδιωτικά συμφέροντα, ξεπουλώντας το δημόσιο πλούτο.
Επειδή στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου μια τέτοια εξέλιξη διαμορφώνει τις προϋποθέσεις να μην απομακρυνθεί ποτέ το Αεροδρόμιο από τον πολεοδομικό ιστό και να μην κατασκευαστεί το νέο διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι, παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να παραχωρήσει το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» σε ιδιωτικά συμφέροντα, εξέλιξη που αποσκοπεί στην εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους σε ημετέρους, και όχι στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του και τη διαφήμιση της Κρήτης, αλλά και θα απομακρύνει την κατασκευή του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης