Κοινή ερώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ νομού Ηρακλείου: Αλλαγή πολιτικής της ΔΕΗ στην τιμολόγηση και την υπογειοποίηση των δικτύων της

Αριθμός πρωτ: 6073
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αλλαγή πολιτικής της ΔΕΗ στην τιμολόγηση και την υπογειοποίηση των δικτύων της.

Την αλλαγή πολιτικής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού όσον αφορά στην τιμολόγηση αλλά και στην υπογειοποίηση των δικτύων της, ζητά ο Δήμος Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα ο Δήμος Ηρακλείου διαμαρτύρεται αφού είναι υποχρεωμένος, όπως και όλοι οι περιφερειακοί Δήμοι σύμφωνα με διατάξεις του Ν. 999/1979, να καταβάλει στη ΔΕΗ τις δαπάνες για τη μελέτη και κατασκευή υπόγειων εγκαταστάσεων (δικτύων και Υ/Σ), καθώς και για τη μετατόπιση ή παραλλαγή των δικτύων της, τη στιγμή που οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης εξαιρούνται αυτής της υποχρέωσης.
Επίσης ο Δήμος Ηρακλείου κάνει λόγο για υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των τιμολογίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με χρεώσεις ακριβότερες από τις οικιακές, τη στιγμή που οι καταναλώσεις ρεύματος έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο και όχι με την εξοικονόμηση κέρδους.
Επειδή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Δήμος Ηρακλείου, δεν μπορεί οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης να έχουν προνομιακή μεταχείριση από τη ΔΕΗ σε βάρος των ΟΤΑ της περιφέρειας, οι οποίοι άλλωστε έχουν μεγαλύτερες και πιεστικότερες ανάγκες από εκείνους σε αναπτυξιακά έργα.
Επειδή η χαρακτηριστική καθυστέρηση εκτέλεσης των έργων των ΟΤΑ από τη ΔΕΗ και η προπληρωμή από τους Δήμους στη ΔΕΗ ολόκληρης της δαπάνης των εκπονούμενων μελετών κατασκευής έργων, αρμοδιότητας της Επιχείρησης, είναι, εκτός των άλλων, ζητήματα που απασχολούν σοβαρά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δημιουργούν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή προκειμένου αφενός να επεκταθεί η διάταξη του Ν. 999/1979, που ισχύει για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και στους υπόλοιπους ΟΤΑ της χώρας, και αφετέρου να μειωθούν τα τιμολόγια των Δήμων, τα οποία είναι ακριβότερα από τα οικιακά, αφού οι καταναλώσεις ρεύματος έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο και όχι με την εξοικονόμηση κέρδους.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μανόλης Στρατάκης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιάννης Σκουλάς

Μαρία Σκραφνάκη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ