Αμοιβές ενεργοποίησης δικαιωμάτων αγροτών

Αριθμός πρωτ: 3421
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/12/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αμοιβές ενεργοποίησης δικαιωμάτων αγροτών.

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργήσει στον αγροτικό κόσμο αλλά και σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς, το καθεστώς κρατήσεων από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.
Παρατηρούνται περιπτώσεις παραγωγών στους οποίους γίνονται κρατήσεις χωρίς φραγμό, ανεξάρτητα από το τιμολόγιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, με την οποία έχει συμβληθεί το δημόσιο για την πραγματοποίηση της ενεργοποίησης.
Στο μεταξύ, η μη έγκαιρη πρόβλεψη για την πληρωμή του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από την πολιτεία, που αποτελούσε και δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε ώστε η κάθε Συνεταιριστική Οργάνωση να λειτουργήσει κατά το δοκούν.
Επειδή, είναι αδιανόητο οι αγρότες αλλά και όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, με όσα συμβαίνουν, να παίρνουν ελάχιστα απ’αυτά που δικαιούνται, επειδή δεν υπήρξε καμία πρόνοια για να αποφευχθεί η ληστρική αφαίμαξη των επιδοτήσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ.Υπουργός:
Αν προτίθεται στα πλαίσια της ισχύουσας συμφωνίας με την ΠΑΣΕΓΕΣ να προσδιορίσει το ακριβές ποσοστό αμοιβής των Ενώσεων Αγροτικών Συν/σμών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, γιατί η ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, με αποτέλεσμα την αγανάκτηση των παραγωγών αλλά και την ακύρωση της επιθυμητής προσφοράς του Συνεταιριστικού Κινήματος σε μια δύσκολη για τους αγρότες περίοδο.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ