Αμοιβή αντισυμβαλλόμενων (καταστηματαρχών) για τα πνευματικά δικαιώματα

Αριθμός πρωτ: 10185
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/11/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Αμοιβή αντισυμβαλλόμενων (καταστηματαρχών) για τα πνευματικά δικαιώματα.

Έντονα παράπονα διατυπώνονται από πολλούς καταστηματάρχες στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το καινούργιο χαράτσι του 2% που διεκδικεί η Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας (Α.Ε.Π.Ι), με βάση το Νόμο 2121/4-3-1993.
Ο Νόμος έχει τεράστια κενά με αποτέλεσμα η ΑΕΠΙ να συνεχίζει να εισπράττει αυθαίρετα χρήματα για όλους τους καλλιτέχνες, από τα οποία κρατάει ένα ποσοστό για τον εαυτό της και τα υπόλοιπα τα αποδίδει σε αυτούς.
Οι πνευματικοί δημιουργοί, μεταξύ των οποίων και αρκετοί από τους κορυφαίους, είχαν καταγγείλει την ΑΕΠΙ και για αυτό είχε επιβληθεί στην ΑΕΠΙ, πρόστιμο 500.000 ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Επειδή ο Νόμος επιτρέπει μονομερείς όρους επιβολής των δικαιωμάτων, έχουμε ως αποτέλεσμα να πληρώνουν τα ίδια ποσά τα καφενεία των απομεμακρυσμένων χωριών της χώρας με αυτά του Κολωνακίου.
Επειδή εισπράττονται δικαιώματα ακόμη και για τα δημοτικά τραγούδια για τα οποία μπορούν να διεκδικούν δικαιώματα όλες οι εταιρείες είσπραξης που υπάρχουν, αθροιστικά από κάθε καταστηματάρχη.
Επειδή πρέπει να περιφρουρηθούν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών αλλά όχι με αυτόν τον ληστρικό τρόπο που επιχειρεί η ΑΕΠΙ.
Επειδή το Νόμο εισηγήθηκε μέλος της σημερινής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα η τότε Υπουργός Πολισμού κ. Μπακογιάννη και αφού διαπιστώθηκαν τεράστια κενά με την εφαρμογή του, είναι ευκολότερο να τροποποιηθούν,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Αν προτίθεται να κάνει δεκτά τα αιτήματα των επαγγελματιών για εξορθολογισμό και δικαιότερο σύστημα είσπραξης από τους οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, καθιερώνοντας αντικειμενικά κριτήρια γεωγραφικά, πληθυσμιακά, φορολογικά και κατηγοριοποίηση των καταστημάτων αλλά και αποποινικοποίηση του αδικήματος και απαλλαγή των καταστηματαρχών της υπαίθρου για ενίσχυση της αποκέντρωσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης