Ανάγκη αντιμετώπισης του κινδύνου καταστροφής των φοινικοειδών της Κρήτης από το έντομο Rhynchophorus Ferrugineus

Αριθμός πρωτ: 276
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη αντιμετώπισης του κινδύνου καταστροφής των φοινικοειδών της Κρήτης από το έντομο Rhynchophorus Ferrugineus.

Επανειλημμένα έχω επισημάνει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος καταστροφής των φοινικοειδών της Κρήτης από το έντομο Rhynchophorus Ferrugineus, το οποίο έχει προσβάλει σε πολλές περιοχές πάνω από το 40% των δέντρων.
Το έντομο Rhynchophorus Ferrugineus προήλθε από φοίνικες που εισήχθησαν από την Αίγυπτο και δεν ήταν ελεγμένοι, με αποτέλεσμα να προσβληθεί και να κινδυνεύει να καταστραφεί το σύνολο των φοινίκων της Κρήτης.
Ενδεικτικά στο Δήμο Γουβών άμεσος είναι ο κίνδυνος αφανισμού του συνόλου των φοινικοειδών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών του τμήματος Φυτοπαθολογίας του ΤΕΙ Κρήτης.
Επειδή, όπως και παλαιότερα είχα επισημάνει, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων δεν έχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς δεν διαθέτουν ούτε τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ούτε τα υπέρογκα χρηματικά ποσά που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπίσουν, έστω μερικώς, το πρόβλημα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν με τις αναγκαίες πιστώσεις τους ΟΤΑ προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την κοπή και το κάψιμο των προσβεβλημένων φοινικόδενδρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά ο κίνδυνος εξάπλωσης σε άλλα φοινικοειδή .
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί με ουσιαστικά μέτρα η απειλή ολικής καταστροφής των φοινικοειδών της Κρήτης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ