Ανάγκη διενέργειας ελέγχων και προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας στο χώρο των ειδών λαϊκής τέχνης

Αριθμός πρωτ: 6451
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/3/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη διενέργειας ελέγχων και προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας στο χώρο των ειδών λαϊκής τέχνης.

Ο κατακλυσμός της κρητικής αγοράς από κινέζικα σουβενίρ, φαινόμενο που έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας στις εγχώριες βιοτεχνίες Ειδών Λαϊκής Τέχνης, απασχολεί έντονα τους βιοτέχνες και τον τοπικό Τύπο.
Οι βιοτέχνες είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», καθώς κάνουν λόγο τόσο για αθέμιτο ανταγωνισμό όσο και για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Και ενώ τα κινέζικα προϊόντα είναι φθηνά και κακής ποιότητας απομιμήσεις, εντούτοις κερδίζουν την προτίμηση των καταναλωτών λόγω του χαμηλού κόστους σε σχέση με τα εγχώρια, ενώ επιπλέον παρατηρείται το φαινόμενο να «βαπτίζονται» πολλά κινέζικα προϊόντα ελληνικά, με αποτέλεσμα να πωλούνται σε τριπλάσιες τιμές.
Επειδή οι βιοτέχνες βλέπουν τα προϊόντα τους να αναπαράγονται παράνομα και να εισάγονται από την Κίνα.
Επειδή ζημιωμένοι δεν είναι μόνο οι βιοτέχνες αλλά και οι τουρίστες, οι οποίοι προμηθεύονται παραποιημένα αντίγραφα αναμνηστικών που στην πράξη δημιουργούν αλγεινές εντυπώσεις και δυσφημούν την Ελλάδα.
Επειδή το φαινόμενο εισαγωγής τουριστικών ειδών από την Κίνα, έχει οδηγήσει πολλές βιοτεχνίες σε κλείσιμο,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να δώσει εντολές για εντατικότερους και πιο ουσιαστικούς ελέγχους, προκειμένου να διασταυρώνεται η αυθεντικότητα των προϊόντων και να αποφεύγεται το «βάπτισμα» των κινεζικών προϊόντων σε ελληνικά.
2) Με ποιες ενέργειες προτίθεται να προστατέψει την πνευματική ιδιοκτησία των Ελλήνων βιοτεχνών, οι οποίοι βλέπουν τα δικά τους αντίτυπα να αναπαράγονται παράνομα.

Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης