Ανάγκη εκσυγχρονισμού των χειρουργείων Ορθοπεδικής

Αριθμός πρωτ: 5111
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/3/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη εκσυγχρονισμού των χειρουργείων Ορθοπεδικής.

Στο 10ο Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο Οστεοσύνθεσης που πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο του Νομού Ηρακλείου, με σκοπό την παρουσίαση νέων τεχνικών και αντιλήψεων στην αντιμετώπιση του τραύματος του μυοσκελετικού, διαπιστώθηκε η ανάγκη εκσυγχρονισμού των χειρουργείων σε Ορθοπεδικά περιστατικά και στα δημόσια νοσοκομεία.
Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη τα τροχαία ατυχήματα συνεχώς αυξάνονται και αναλογικά αυξάνεται και ο αριθμός τραυματιών και μάλιστα εκείνων που ζουν με αναπηρίες. Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ το ποσοστό των τραυματιών αυξάνεται το ποσοστό των αντίστοιχων χειρουργείων μειώνεται.
Η διαπίστωση από επίλεκτους και διακεκριμένους γιατρούς τόσο του ΕΣΥ όσο και ιδιωτικών κλινικών, έλληνες και ξένους, ότι οι γνώσεις αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς στη χειρουργική Ορθοπεδική όπου και η τεχνολογία εξελίσσεται αλματωδώς, κάνουν επιτακτική την ανάγκη αλλαγής της αντίληψης και της πρακτικής που ακολουθείται για την αντιμετώπιση του τραύματος.
Μεταξύ των επισημάνσεων που έγιναν, δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα της αύξησης του χειρουργικού χρόνου για τις ειδικότητες που αντιμετωπίζουν το τραύμα του μυοσκελετικού, της ύπαρξης σύγχρονων ακτινολογικών μηχανημάτων με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, της ενίσχυσης στον τομέα της αποκατάστασης με επαρκή αριθμό φυσιοθεραπευτών, της συνεχούς ανανέωσης των γνώσεων και εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να λάβει υπόψη τις παραπάνω επισημάνσεις των διακεκριμένων επιστημόνων και ποια μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες εκσυγχρονισμού και των δημόσιων νοσοκομείων στον τομέα της χειρουργικής Ορθοπεδικής.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης