Ανάγκη ενίσχυσης μελισσοκόμων Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 903
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη ενίσχυσης μελισσοκόμων Νομού Ηρακλείου.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου είχα επισημάνει τις μεγάλες ζημιές που είχαν υποστεί οι μελισσοκόμοι του Νομού Ηρακλείου από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα οι καταστροφές και οι θάνατοι σε μελισσοσμήνη να κυμαίνονται από 50 έως 80%.
Ο ΕΛΓΑ πέρα από τις ελάχιστες αποζημιώσεις που αποδίδει στους μελισσοκόμους για την απώλεια κάθε κυψέλης, δεν τους παρέχει καμία περαιτέρω ασφαλιστική κάλυψη για τη μείωση της παραγωγής μελιού τρέχουσας ή μελλοντικής περιόδου, η οποία οφείλεται στην επικράτηση ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι μελισσοκόμοι του Νομού, που όπως τονίζουν, διανύουν τη χειρότερη χρονιά, κάνουν λόγο για επιτακτική ανάγκη αρωγής του κράτους στον κλάδο και για άμεση οικονομική ενίσχυσή τους, ούτως ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.
Επειδή πρωταρχικό και κυρίαρχο αίτημα των μελισσοκόμων της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας είναι η άμεση κατάργηση της παρ. 13 του άρθρου 19 του δασονόμου 3208/03, προκειμένου οι νόμοι της μελισσοκομίας 4856/30 και 6238/34 να απελευθερωθούν.
Επειδή οι μελισσοκόμοι ζητούν την αυστηρή εφαρμογή του άρθρου 5 του 797/04 για την ορθολογιστική εκμετάλλευση των κονδυλίων του.
Επειδή τα Μελισσοκομικά Κέντρα είναι ανάγκη να απαλλαγούν από τη γραφειοκρατία, καθώς για τις λογιστικές πράξεις τους διατίθενται αμέτρητες εργατοώρες με τεράστιο κόστος για τη μελισσοκομία,
Επειδή οι πενιχρές αποζημιώσεις που δίνει ο ΕΛΓΑ και η πρόβλεψη του Κανονισμού αποζημίωσης μόνο της απώλειας μελισσοσμηνών και όχι της παραγωγής, δεν προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια στους μελισσοκόμους της Κρήτης, οι οποίοι είναι σε αδιέξοδο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα στην οικονομική ενίσχυση των μελισσοκόμων του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα, οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες στην παραγωγή μελιού αλλά και στα μελισσοσμήνη, καθώς και στην ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ