Ανάγκη εφαρμογής Οδηγίας 60/2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κρήτη

Αριθμός πρωτ: 5656
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/3/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη εφαρμογής Οδηγίας 60/2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κρήτη.

Την ανάγκη εφαρμογής, έστω και καθυστερημένα, του συνόλου των διατάξεων της Οδηγίας 60/2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Κρήτης, επισημαίνει η Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ/ΠΚ.
Σύμφωνα με το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ τα μόνα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η σύσταση της Διεύθυνσης Υδάτων, η οποία, αν και λειτουργεί πάνω από έτος, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στελέχωσης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει αλλά ούτε να εκπονείται κανένα Διαχειριστικό Σχέδιο. Επίσης, δεν έχει προχωρήσει η ουσιαστική μελέτη για την αξιολόγηση των υδάτων αλλά και καμία άλλη μελέτη, παρόλο που αυτές θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από το 2003.
Επειδή όλα αυτά συντελούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΓΕΩΤΕΕ/ΠΚ, η Περιφέρεια να μην μπορεί να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα που απορρέουν από τις ιδιαίτερες κλιματικές και υδρογεωλογικές συνθήκες του νησιού και τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
Επειδή η φετινή λειψυδρία και η πιθανή έλλειψη υδάτων τη θερινή περίοδο αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της άμεσης δραστηριοποίησης και δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις.
Επειδή με την 2497/18-12-06 Ερώτησή μου είχα επισημάνει πως καμία ενέργεια δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση του πολύ σοβαρού ζητήματος της διαχείρισης των υδατικών πόρων από τη χώρα μας και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί υπόλογος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:

Αν προτίθενται να προχωρήσουν στην άμεση στελέχωση της Διεύθυνσης Υδάτων με τους απαραίτητους επιστήμονες ( γεωλόγους, υδρογεωλόγους, μηχανικούς κτλ.) και το απαιτούμενο διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσει, καθώς και αν προτίθενται να εφαρμόσουν το σύνολο των διατάξεων της Οδηγίας 60/200 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης