Ανάγκη φύλαξης των κτιρίων του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Κνωσό

Αριθμός πρωτ: 904
Ημερομηνία κατάθεσης: 31/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ : Ανάγκη φύλαξης των κτιρίων του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Κνωσό .

Την παρακμιακή και προσβλητική εικόνα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης περιγράφουν σε επιστολή τους 25 ερευνητές και άλλοι εργαζόμενοι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Τα πολύ συχνά περιστατικά διαρρήξεων, η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, καθώς και οι επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες, συνθέτουν την απαράδεκτη κατάσταση, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές, επικρατεί στους χώρους των προκατασκευασμένων κτιρίων της λεωφόρου Κνωσού.
Όπως επισημαίνουν, η έλλειψη ελέγχου και επιτήρησης των χώρων, η ευκολία εισόδου στις εγκαταστάσεις οποιαδήποτε ώρα άσχετων ατόμων, αλλά και αδέσποτων ζώων, και η ανεμπόδιστη περιήγησή τους σε όλους τους χώρους του πανεπιστημίου, είναι κάποιες από τις αιτίες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της υποβαθμισμένης εικόνας που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, όπως τονίζουν, τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών σημαντικών περιουσιακών στοιχείων και ερευνητικών εργασιών του Πανεπιστημίου, καθώς και η διακίνηση ναρκωτικών έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και φόβου, εμποδίζοντας το προσωπικό να επιτελέσει το έργο του.
Επειδή στα υπόλοιπα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και τα σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας που έχουν δημιουργηθεί από τις εστίες μόλυνσης σε πολλούς χώρους.
Επειδή οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα τα φαινόμενα αυτής της μορφής, τα οποία υποσκάπτουν την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου που κατέκτησαν οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα μέσα από αγώνες δεκαετιών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας στους χώρους των προκατασκευασμένων κτιρίων του Πανεπιστημίου της λεωφόρου Κνωσού, ώστε αφενός να αποφεύγονται οι κλοπές σημαντικών περιουσιακών στοιχείων και αφετέρου το προσωπικό να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο του.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης