Ανάδειξη αρχαίου σπηλαίου Ειλειθυίας στον Τσούτσουρα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας του νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 9258
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/1/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Ανάδειξη αρχαίου σπηλαίου Ειλειθυίας στον Τσούτσουρα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας του νομού Ηρακλείου.

Οι πρόσφατες έρευνες της αστυνομίας που οδήγησαν στον εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων στο σπήλαιο της Ειλειθυίας στον Τσούτσουρα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας του νομού Ηρακλείου, αποτρέποντας μία ακόμα απόπειρα αρχαιοκαπηλίας, ανέδειξαν την ανάγκη για προστασία, καταρχήν, και αξιοποίηση στη συνέχεια του σημαντικού αυτού λατρευτικού χώρου των αρχαίων.
Το σπήλαιο της Ειλειθυίας μαζί με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, όπως ο Λύττος, η Ακρόπολη Σμαρίου, η Αρκαδία, το σπήλαιο Αρκαλοχωρίου και το σπήλαιο Λιλιανού, αποτελούν υψίστης σημασίας πολιτιστικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής ο οποίος, δυστυχώς, μέχρι σήμερα έχει μείνει αναξιοποίητος.
Μάλιστα, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, με σχετική επιστολή του, ζητάει χρηματοδότηση για να αναδειχθεί το σπήλαιο Ειλειθυίας, να προστατευτεί από τους αρχαιοκαπήλους και να καταστεί παράλληλα επισκέψιμο τόσο στους πολίτες της Κρήτης όσο και στο πλήθος των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή.
Επειδή, σύμφωνα και με την Απάντηση του ΥΠΠΟΤ στην 2323/9.12.2009 ερώτησή μου για τα τα ευρήματα από το σπήλαιο της Ειλειθυίας, “έχει ήδη ξεκινήσει ήδη η διαδικασία καταγραφής, φωτογράφησης και συντήρησής τους, με έξοδα του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αρκαλοχωρίου”.
Επειδή, είναι ανάγκη η Πολιτεία να συνδράμει την νέα αυτοδιοικητική αρχή του Δήμου Μινώα στις προσπάθειές της για αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του νέου Δήμου που σε συνδυασμό με το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελλίου θα δώσουν νέα προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ.Υπουργός
Αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας του νομού Ηρακλείου, προκειμένου να προχωρήσει σε ενέργειες ανάδειξης και αξιοποίησης του σπηλαίου της Ειλειθυίας, που θα του δώσουν επιτέλους τη θέση που του αξίζει.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ