Αναβολή της συζήτησης για τη μελέτη της Αγίας Τριάδας στο Δήμο Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 2553
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Αναβολή της συζήτησης για τη μελέτη της Αγίας Τριάδας στο Δήμο Ηρακλείου.

Με αφορμή την τρίτη αναβολή στο ΣΧΟΠ του ΥΠΕΧΩΔΕ της συζήτησης για τη μελέτη που αφορά στην ανάπλαση της περιοχής Αγίας Τριάδας στο Δήμο Ηρακλείου, επικρατεί έντονος προβληματισμός για την εξέλιξη του θέματος.
Αιτία για την τρίτη αναβολή ήταν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι καλοκαιρινές άδειες υψηλόβαθμων στελεχών του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το θέμα έχει συζητηθεί σε άτυπη συνεδρίαση κατά την οποία υπήρξαν σχετικές αποφάσεις για τη μελέτη που όμως θα πρέπει να επισφραγισθούν και με απόφαση του ΣΧΟΠ.
Με τη μελέτη αυτή ο δήμος Ηρακλείου προσδοκά να αναδείξει την ιστορική περιοχή της Αγίας Τριάδας διατηρώντας τα παλιά χαρακτηριστικά της περιοχής, αυξάνοντας τους χώρους πρασίνου και πεζοδρομώντας μεγάλος μέρος της.
Όπως, όμως, επισημαίνεται, οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις οδηγούν σε μαζικές κατεδαφίσεις πολλών αξιόλογων κτηρίων και ανέγερση στη θέση τους σύγχρονων, με αποτέλεσμα η σχετική μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, μέρος της οποίας αποτελεί και η περιοχή της Αγίας Τριάδας, να ακυρώνεται στην πράξη.
Επειδή, το έργο ανάπλασης της περιοχής της Αγίας Τριάδας αποτελεί σημαντικό έργο για την πόλη του Ηρακλείου αφού αποτελεί μία από τις τελευταίες περιοχές όπου διατηρείται η παλιά μορφή της πόλης.
Επειδή, προγραμματισμένες και προβλεπόμενες άδειες υπαλλήλων δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη καθυστέρηση έγκρισης σημαντικών μελετών από πλευράς ΣΧΟΠ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η συζήτηση και να εγκριθεί η μελέτη του έργου ανάπλασης της περιοχής της Αγίας Τριάδας της πόλης του Ηρακλείου καθώς και για την αποτροπή στο μέλλον παρόμοιων καθυστερήσεων με αφορμή προβλεπόμενες άδειες υπαλλήλων.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης