Αναστήλωση Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα στο Δ.Δ. Φόδελε και αποκατάσταση οδικής πρόσβασης

Αριθμός πρωτ: 7790
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ : Αναστήλωση Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα στο Δ.Δ. Φόδελε και αποκατάσταση οδικής πρόσβασης.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω θέσει το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό του 2006 σε κτίσματα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα Φόδελε του Δήμου Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης.
Από τις αρχές του 2003, υπάρχει στην αρμόδια Εφορεία, εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης της Ιεράς Μονής, η οποία, σημειωτέον, χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και αποτελεί ιστορικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής, με μεγάλη προσφορά τόσο στον Εθνικοαπελευθερωτκό αγώνα του 1866, όσο και στις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας.
Εν τούτοις, παρά τις διαβεβαιώσεις στις σχετικές απαντήσεις πως η αποκατάσταση των ζημιών στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα Φόδελε αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και πως προχωρά η σύνταξη μελετών από την αρμόδια Επιτροπή προκειμένου το θέμα να εισαχθεί στο ΚΑΣ, καμία ενέργεια για διάθεση πιστώσεων από πλευράς του Υπουργείου και της αρμόδιας Εφορείας δεν έχει γίνει.
Αντίθετα, για την αναστήλωση του Ναού συντελέστηκαν εργασίες ύψους 70 χιλιάδων ευρώ, τα οποία προέρχονταν αποκλειστικά από εράνους πιστών.
Επειδή σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη οδικής πρόσβασης στην Ιερά Μονή, αφού ο χωματόδρομος τριών χιλιομέτρων που συνδέει τον Αγ. Παντελεήμονα με το Φόδελε, μετατρέπεται τους χειμερινούς μήνες σε λίμνη, ενώ η πρόσβαση από το Μάραθο διακόπτεται συχνά λόγω των κατολισθήσεων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί προκειμένου να εξευρεθούν κονδύλια και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα του Δ.Δ. Φόδελε του Δήμου Γαζίου Ν. Ηρακλείου, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές αυτού του ανεκτίμητης αξίας ιστορικού μνημείου.
2) Αν προτίθενται να προβούν στη χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου ή του Δήμου Γαζίου προκειμένου να ασφαλτοστρωθούν οι χωματόδρομοι που συνδέουν την Ιερά Μονή με το Φόδελε και το Μάραθο και να καταστεί εφικτή η οδική πρόσβαση στον Άγ. Παντελεήμονα και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ.Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ