Ανεξόφλητα χρέη από τον ΟΠΑΔ στους φαρμακοποιούς

Αριθμός πρωτ: 1824
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανεξόφλητα χρέη από τον ΟΠΑΔ στους φαρμακοποιούς.

Με πρόσφατη κοινή ανακοίνωση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Αττικής, Πειραιά και Δωδεκανήσων εκφράζεται η πρόθεση των φαρμακοποιών να σταματήσουν να χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, καθώς ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), δεν τους έχει ακόμα καταβάλει τις οφειλές από το Δεκέμβριο του 2008.
Επειδή πρόκειται για εμπαιγμό από την πλευρά της Κυβέρνησης καθώς δια στόματος του Υπουργού Υγείας υπήρχε διαβεβαίωση ότι οι οφειλές θα καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και έχουν ήδη παρέλθει 7 μήνες χωρίς ακόμα να πληρωθούν.
Επειδή οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους καθώς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, την ίδια στιγμή που παραμένουν απλήρωτοι καλούνται να καταβάλλουν προκαταβολικά φόρους και ΦΠΑ για εισοδήματα που δεν έχουν ακόμα εισπράξει.
Επειδή οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους οπότε το να παραμένουν οι φαρμακοποιοί απλήρωτοι για πολλούς μήνες δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρησης και πλήρους αποδιοργάνωσης από την πλευρά των υπηρεσιών των Υπουργείων.
Επειδή οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να δικαιωθούν, γεγονός που θα έχει ένα πρόσθετο οικονομικό κόστος και θα υπάρξει μια εύλογη χρονική καθυστέρηση, που θα επιτείνει την ήδη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται άμεσα να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου ο ΟΠΑΔ να καταβάλλει στους φαρμακοποιούς του Νομού Ηρακλείου όλες τις οφειλές που δικαιούνται από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης