Ανεπάρκεια Δομών Ψυχικής Υγείας στην Κρήτη

Αριθμός πρωτ: 477
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανεπάρκεια Δομών Ψυχικής Υγείας στην Κρήτη.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας επανέρχεται στο προσκήνιο η ανεπάρκεια των δομών ψυχικής υγείας στην Κρήτη.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 6% του γενικού πληθυσμού της Κρήτης, από τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα, έχει αντιμετωπίσει κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα που έχρηζε συνταγογράφησης, χωρίς δε να έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό όσοι ασθενείς δεν έχουν πάρει φάρμακα.
Εν τούτοις η μία δομή του Λασιθίου, μερικά κλιμάκια τα οποία είναι ενταγμένα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας στα Χανιά και η ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν επαρκώς το πλήθος και το εύρος των ψυχοπαθολογικών περιστατικών του νησιού.
Σε απάντηση παλαιότερης Ερώτησής μου είχατε δεσμευθεί για τη μεθόδευση των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου να λειτουργήσουν νέοι ολοκληρωμένοι οργανισμοί στα νοσοκομεία της Κρήτης, με στόχο την πλήρη ανάπτυξη δικτύου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς». Εν τούτοις παρατηρείται στασιμότητα τη στιγμή που οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο νησί ολοένα και πληθαίνουν.
Επειδή τα υψηλά ποσοστά των ψυχικών διαταραχών στην Κρήτη επιβάλλουν τη δημιουργία περισσότερων δομών σε όλους τους νομούς, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης όλων των ασθενών.
Επειδή έχω επισημάνει και την απουσία εξειδικευμένων δομών φιλοξενίας για τις κατηγορίες παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές ή συναισθηματικές δυσκολίες, ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να προβεί στη δημιουργία των απαραίτητων δομών ψυχικής υγείας στο νομό Ηρακλείου και στην Κρήτη συνολικά, νοσοκομεία ημέρας, καθώς και εξειδικευμένα τμήματα επανδρωμένα με το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα των ψυχικών νοσημάτων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ